Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopady environ. změn na biosféru (CBG / DEZBG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / DEZBG - Dopady environ. změn na biosféru, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změny environmentu na Zemi v geologické minulosti a s dopady takových změn na vývoj biosféry: přechod z anaerobního do aerobního prostředí v prekambriu, změny v chemismu moře a kambrická diverzifikace života, uhlíková revoluce jako důsledek osídlení souše rostlinami, hromadná vymírání jako důsledek klimatických výkyvů, biotické konkurence, vulkanismu, skleníkového efektu, změn geochemických cyklů a dopadů kosmických těles.Současné změny v geochemických cyklech na Zemi. Kvartérní a současné vymírání organismů jako důsledek klimatických změn a působení člověka.Evoluční fauny v paleozoiku, mezozoiku a kenozoiku, hromadná vymírání, "velká pětka".Obecné mechanismy vymírání a obnovy mořských a suchozemských ekosystémů.Gaia jako teorie udržování homoeostáze Země.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní znalosti nutné k pochopení současných environmentálních změn. Bude schopen vysvětlit mechanismy těchto změn a predikovat je na základě znalosti změn v geologické minulosti. Budu znát různé modely environmentálních změn, např. Gaia.

Literatura

Gould, S. J. Dějiny planety Země. Praha, 1998. Simmons, I. G. Global Environmental History 10,000 BC to AD 2000. 2008. Lovelock, J. Gaia: Živoucí planeta. Praha, 1994. Simmons, I. G. Interpreting Nature: Cultural Constructions of the Environmen. 2003. Bárta, M. a Pokorný, P. Něco překrásného se končí. Kolapsy v přírodě a společnosti. 2008. Raup, D. M. O zániku druhů. Praha, 1995.

Požadavky

Prokázání znalosti přednášené látky, zápočtový test, schopnost prezentovat v angličtině.Vypracování seminární práce rešeršního charakteru k vybranému tématu.

Garant

Doc. RNDr. Michal Mergl, CSc.