Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika geografie (CBG / DGZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / DGZ - Didaktika geografie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Školní povinnosti pedagogického pracovníka, základní pedagogická dokumentace, učební osnovy, výukové programy - RVP, ŠVP. Vzdělávací kurikula. Učební plán zeměpisu na základní škole. Kresba v zeměpisném vyučování. Učebnice pro výuku zeměpisu. Naše i zahraniční časopisy s geografickým zaměřením. Klíčové dovednosti (kompetence) učitele. Postavení zeměpisu v průřezových tématech. Vyučovací metody v geografii, zeměpisná vycházka, exkurze,projekt, příprava vlastní pedagogické praxe. Kognitivní učení. Didaktická transformace. Evaluace - zeměpisné testy.

Získané způsobilosti

Student se naučí a osvojí si základní vědomosti, dovednosti a postoje v oblasti didaktiky geografie a základních pedagogických dokumentů. Je vybaven poznatky a schopnostmi, které bude schopen využívat ve své budoucí učitelské profesi. Na základě konkrétních výstupů si vyzkouší zásady didaktické transformace vybraných geografických témat, tvorbu geografického projektu a použití nejrůznějších výukových metod a organizačních forem.Pochopí organizační a obsahovou strukturu RVP a ŠVP. Zvýší si svoje kompetence k učení a organizaci školní výuky a výukové hodiny. Uvědomí si specifika geografického vzdělávání a specifika školní výuky.Studen zvládne didaktickou transformaci učiva, přípravu na jednotlivé typy vyučovacích hodin. Seznámí se se základními pedogogickými dokumenty.

Literatura

Wahla, Arnošt. Didaktika zeměpisu. 1. vyd. Ostrava : Pedagogická fakulta v Ostravě, 1972. Rys, S. Hospitace v pedagogické praxi. Praha, 1975. Kühnlová, Hana. Kapitoly z didaktiky geografie. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-995-2.Kyriacou, Chris. Klíčové dovednosti učitele : cesty k lepšímu vyučování. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-965-8.Průcha, Jan. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-631-4.Pasch, Marvin; Koldinský, Milan. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině: jak pracovat s kurikulem. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-127-4.Frajer, Václav; Gardavský, Václav. Otázky geografie. 4. 1. vyd. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, 1997. ISBN 80-86034-11-9.Průcha, Jan. Pedagogická evaluace : hodnocení vzdělávacích programů, procesů a výsledků. Brno : Masarykova univerzita, 1996. ISBN 80-210-1333-8.BARFF, R. Podstatné je znát své žáky. Praha. Geografické rozhledy,, 1994. WAHLA, A. AJ. Profesní příprava učitelů geografie "nové generace" na VŠ v ČR. Ostrava : PřF OU,, 1996. Šupka, Jan. Přehled didaktiky geografie ve cvičeních a úlohách : Určeno pro posl. fak. pedagog. Díl 2., Speciální didaktika geografie. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1990. Wahla, Arnošt. Terminologický a výkladový slovník didaktiky geografie : Určeno posl. interního, dálkového i postgraduálního studia. 1. vyd. Ostrava : Pedagogická fakulta, 1983. Věstník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Praha : Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, 1992. Hájek, Jan. Vybrané kapitoly z didaktiky geografie. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-988-5.Šupka, Jan; Hofmann, Eduard. Vybrané kapitoly z didaktiky regionální geografie : Určeno pro posl. fak. pedagog. a přírodověd. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1990. ISBN 80-210-0182-8.

Požadavky

Vypracování dvou seminárních prací, jejich prezentace a obhajoba. 2 dny blokové výuky.Aktivní práce při seminářích (cvičeních).

Garant

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.RNDr. Václav Stacke, Ph.D.