Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy geologie (CBG / GELA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / GELA - Základy geologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systém geologických věd. Stručné Základy mineralogie a petrologie. Tektonika. Stavba a složení zemského tělesa. Teorie litosférických desek. Geologická činnost větru. Geologická činnost mořské a tekoucí vody. Podzemní voda a krasové jevy. Geologická činnost ledovců. Gravitace jako geologický činitel.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti:- klasifikují minerály a horniny podle vzniku, základních vlastností a rozšíření;- rozliší hlavní tektonické struktury a klasifikují je podle jejich rozšíření;- vysvětlí teorii litosférických desek s ohledem na prostorovou diferenciaci hlavních morfostruktur na Zemi;- popíší stavbu Země;- vysvětlí proces zvětrávání a jeho specifika v jednotlivých částech Země;- vysvětlí geologickou činnost vody (mořské, tekoucí, stojaté a podzemní);- klasifikují sedimenty vzniklé činností vody;- vysvětlí geologickou činnost ledovců;- klasifikují sedimenty vzniklé činností ledovců;- vysvětlí význam gravitace jako geologického činitele.

Literatura

Kraft, J., Mentlík, P. Základy geologie pro geografy. Plzeň, 2004. ISBN 80-7043-290-X.Pauk, František. Geologie pro zeměpisce. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. Kraft, J. Petrografie. SNTL., 1996. Brychtová, Šárka. Planeta Země : zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy. 2., opravené vyd. Praha : Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-475-9.Pauk, František. Praktická cvičení z geologie. Příručka pro studium přírodopisu na pedagogických fakultách. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973. Růžičková, E et al. Quaternary clastic sediments of the Czech Republic. Praha, 2001. ISBN 80-7075-468-0.

Požadavky

Zkouška: písemná, praktická (poznávání hornin), ústní.

Garant

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.Doc. RNDr. Michal Mergl, CSc.