Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genetika (CBG / GENE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / GENE - Genetika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do genetiky. Molekulární úroveň genetických procesů. Organizace genomu eukaryot a prokaryot. Replikace, transkripce, translace a jejich regulace. Mutace, typy, rozdělení a příčiny jejich vzniku. Obecná genetika - základní pojmy a zákony. Obecné zákonitosti dědičnosti mnohobuněčných organismů. Vertikální přenos genetické informace. Genové interakce. Letální geny. Genová vazba, mapování chromozomů a tříbodový test. Dědičnost a pohlaví. Dědičnost kvantitativních znaků. Základy statistiky. Mnohotné alely. Dědičnost krevních systémů. HLA systém. Mimojaderná dědičnost. Genetika populací. Genetika člověka. Genealogie a výpočty prognóz. Základy klinické a biochemické genetiky. Genové inženýrství, biotechnologie a genová terapie. DNA diagnostika, metoda RFLP a PCR. Eugenika a perspektivy lékařské genetiky. Genetická prognóza a prevence. Prenatální diagnostika.

Získané způsobilosti

Student si zopakuje a prohloubí předchozí znalosti z oblasti molekulární biologie a genetiky, které se týkají NK, proteinů a procesů přenosu genetické informace. Naučí se nejen teoreticky, ale i prakticky používat znalosti o genové vazbě, mapování chromozómů, dědičnosti, z obecné genetiky, genetiky člověka, populační genetiky a genealogie. Bude znát nové trendy v oblasti genového inženýrství, biotechnologie a genové terapie.

Literatura

Romanovský, A. Obecná biologie : celost. vysokošk. učebnice pro stud. přírodověd. a pedagog. fakult. Praha : SPN, 1985. Obecná genetika. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. Rosypal, S. a kol. Přehled biologie. Praha, 2003. Rosypal, S. Úvod do molekulární biologie. 2., rozš. vyd. Brno : Stanislav Rosypal, 1997. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Ústí nad Labem, 1998. Pritchard, D., J. a Korf, B., R. Základy lékařské genetiky. Semily, 2007.

Požadavky

Odevzdání protokolů z praktických cvičení. Prokázání znalosti přednášené látky v zápočtovém testu, a u zkoušky.

Garant

Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.