Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geovědy 2 (CBG / GEO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / GEO2 - Geovědy 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klima a jeho vliv na ostatní geosféry. Metody výzkumu klimatu. Mikroklima, topoklima, mezoklima a makroklima. Zemská atmosféra - složení, procesy. Synoptická meteorologie. Klasifikace klimatu. Paleoklimatologie. Kvartérní a holocenní změny klimatu - jejich příčiny a následky. ENSO. Antropogenní vliv na klima.Biosféra a její vztahy k ostatním geosférám, oběhové cykly základních prvků a látek v globálním systému Země. Ekologická biogeografie, organismus a prostředí, biocenóza, ekosystém, migrace, základní geobiomy a jejich rozšíření na Zemi. Změny rozšíření organismů ve vztahu k měnícím se přírodním podmínkám.Pedosféra a její vztahy k ostatním geosférám. Základní složky půdy, pedogeneze. Vlastnosti půd, hlavní půdotvorné procesy, struktura půdy, půdní druhy a typy, půdní profily a horizonty. Rozšíření půd na Zemi ve vztahu k hlavním geobiomům. Změny rozšíření půd ve vztahu k měnícím se přírodním podmínkám, permafrost.Příklady didaktické transformace vhodných klimatologických, biogeografických a pedogeografických témat.

Získané způsobilosti

Po absolvování klimatologické části jsou studenti schopni:- popsat procesy probíhající v zemské atmosféře;- vysvětlit problematiku vývoje klimatu v kvartéru;- analyzovat vliv změn klimatu na ostatní složky živé i neživé přírody.Po absolvování biogeografické části studenti jsou schopni: - vysvětlit jak základní ekologické faktory ovlivňují rozšíření organismů na Zemi;- rozlišit hlavní geobiomy;- analyzovat změny rozšíření organismů na Zemi s ohledem na měnící se přírodní podmínky.Po absolvování pedogeografické části studenti jsou schopni:- identifikovat základní fyzickogeografické faktory ovlivňující rozšíření půd na Zemi;- vysvětlit proces pedogeneze a z něho vyplývající klasifikaci půd;- rozlišit hlavní půdní druhy a typy; - srovnat rozložení geobiomů a hlavních půdních typů.Po absolvování předmětu jsou studenti schopni probranou látku nejen odborně vysvětlit, ale také vhodně didakticky transformovat a aplikovat ve výuce.

Literatura

Horník, S. a kol. : Fyzická geografie II. Praha, SPN, 1986. Hewitt, C. N.; Jackson, Andrea V. Atmospheric science for environmental scientists. Oxford : Wiley-Blackwell, 2009. ISBN 978-1-4051-5690-5.Hendrych, Radovan. Fytogeografie. Praha : SPN, 1984. Strahler, Alan; Strahler, Arthur. Introducing physical geography. 3rd ed. New York : John Wiley & Sons, 2003. ISBN 0-471-41741-6.Vysoudil, Miroslav. Meteorologie a klimatologie. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2004. ISBN 80-244-0875-9.Ložek, Vojen. Příroda ve čtvrtohorách. Praha : Academia, 1973. Demek, J. a kol. Úvod do obecné fyzické geografie. Praha, Academia, 1976. Horník, Stanislav. Základy fyzické geografie. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1982. Buchar, Jan. Zoogeografie : Vysokošk. učebnice pro přírodověd. fakulty. Praha : SPN, 1983.

Požadavky

Aktivní práce na seminářích, průběžné plnění zadaných seminárních prací a jejich prezentace ve skupinách. Individuální zpracování zadaného odborného úkolu ve formě seminární práce.Zkouška - písemná (test), ústní (odborná diskuse nad vylosovanými tématy).

Garant

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.RNDr. Václav Stacke, Ph.D.RNDr. Klára Vočadlová, Ph.D.