Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geovědy 3 (CBG / GEO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / GEO3 - Geovědy 3, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozložení vody na Zemi a její význam v jednotlivých fyzickogeografických sférách. Fluviální systémy - základní členění, jednotlivé prvky a vývoj v čase. Fluviální erozní a akumulační formy. Povodí a základní morfometrické a morfologické charakteristiky vodních toků. Měření a analýza hydrologických dat. Gravitační procesy a systémy - základní genetická klasifikace, jednotlivé prvky a jejich vývoj v čase. Typy gravitačních deformací (geomorfologické hledisko). Základní metody výzkumu gravitačních procesů (geofyzikální metody, měření rychlosti pohybu). Glaciální systémy - základní členění, jednotlivé prvky a jejich vývoj v čase. Glaciální erozní a akumulační formy. Ledovce jako indikátory změn klimatu v kvartéru. Příklady didaktické transformace vhodných klimatologických, biogeografických a pedogeografických témat.

Získané způsobilosti

Student stanoví schéma rozložení vody na Zemi. Analyzuje základní hydrologická data.Definuje základní části fluviálních, gravitačních a glaciálních systémů. Analyzuje rozložení akumulačních i destrukčních fluviálních, gravitačních a glaciálních forem. Roztřídí metody výzkumu gravitačních procesů. Porovná aktivitu fluviálních, gravitačních a glaciálních procesů v Pleistocénu a v současnosti.

Literatura

Goudie, Andrew. Encyclopedia of geomorphology. London : Routledge, 2004. ISBN 0-415-27298-X.Knighton, David. Fluvial forms and processes : a new perspective. 1st pub. London : Arnold, 1998. ISBN 0-340-66313-8.HUGGETT, Richard J. Fundamentals of geomorphology [online]. 2003. Netopil,R. Fyzická geografie I. SPN Praha, 1984. Summerfield, Michael A. Global geomorfology : an introduction to the study of landforms. 1st pub. Harlow : Pearson/Prentice Hall, 1991. ISBN 0-582-30156-4.Strahler, Alan; Strahler, Arthur. Introducing physical geography. 3rd ed. New York : John Wiley & Sons, 2003. ISBN 0-471-41741-6.Menzies, John. Modern and past glacial environments. Rev. student ed. Oxford : Butterworth-Heinemann, 2002. ISBN 0-7506-4226-2.Demek, J. Obecná geomorfologie. Academia , Praha, 1987. Martini, Ireneo Peter; Brookfield, Michael E.; Sadura, Steven. Principles of glacial geomorphology and geology. Upper Saddle River : Prentice Hall, 2001. ISBN 0-13-526518-5.

Požadavky

Aktivní práce na seminářích, průběžné plnění zadaných seminárních prací a jejich prezentace ve skupinách. Individuální zpracování zadaného odborného úkolu ve formě seminární práce.Zkouška - písemná (test), ústní (odborná diskuse nad vylosovanými tématy).

Garant

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.Mgr. Markéta PluháčkováRNDr. Václav Stacke, Ph.D.