Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geologie (CBG / HIGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / HIGE - Historická geologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Základy stratigrafie (zákony, pojmy, určování stáří, přehled chrono-, geo-, lito- a biostratigrafických jednotek.2) Paleogeografie (východiska, kontinenty, oceány a moře, souvislost s pohybem litosférických desek).3) Paleoklimatologie (klimatické indikátory, přehled změn a jejich příčin).4) Vývoj života v prekambriu (vznik života, rozvoj prokaryot a vznik eukaryot, vendská fauna).5) Vývoj života ve fanerozoiku (kambrická evoluční fauna).6) Vývoj života ve fanerozoiku (paleozoická evoluční fauna).7) Vývoj života ve fanerozoiku (moderní evoluční fauna).8) Vývoj života ve fanerozoiku (vývoj suchozemských obratlovců 1: obojživelníci, plazi).9) Vývoj života ve fanerozoiku (vývoj suchozemských obratlovců 2: ptáci a savci).10) Vývoj rostlinstva na souši.11) Vývoj sladkovodních ekosystémů.12) Hromadná vymírání v moři a na souši.13) Přehled geologické historie střední Evropě a na našem území.

Získané způsobilosti

Student si ozvojí základní znalosti o historickém vývoji Země a evoluluci organismů. Získá znalost o základních zvratech ve vývoji biosféry a příčinách těchto událostí a jejich dopadů do současnosti.

Literatura

Habětín, Vladimír. Kapesní atlas zkamenělin. 3. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-24357-6.Pokorný, Vladimír. Všeobecná paleontologie. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1992. ISBN 80-7066-585-8.Kachlík, V. Vývoj organismů a jejich stratigrafický význam. UK Praha, 1992. Kvaček, Zlatko. Základy systematické paleontologie I. : paleobotanika, paleozoologie bezobratlých. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0132-X.

Požadavky

Zápočtový test.

Garant

Doc. RNDr. Michal Mergl, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. Michal Mergl, CSc.