Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická a regionální geologie (CBG / HRG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / HRG - Historická a regionální geologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stratigrafie. Paleontologie. Stratigrafické stupnice. Stručná paleontologická charakteristika, dělení a regionální rozšíření prekambria, paleozoika, mesozoika, terciéru a kvartéru. Český masív v rámci geologické stavby Evropy. Regionálně geologické členění Českého masívu. Stručná charakteristika regionálně geologických jednotek. Důkazy, příčiny a důsledky environmentálních změn v kvartéru. Rozšíření kvartérních jednotek, metody kvartérního výzkumu.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu jsou studenti schopni:- rozlišit jednotlivá geologická období v minulosti Země a uvést jejich specifika;- vysvětlit rozložení základních geologických jednotek v Českém masívu;- vysvětlit příčiny environmentálních změn v minulosti Země (se zaměřením na Kvartér);- uvést důkazy o těchto změnách a vysvětlit jejich prostorovou difernciaci;- klasifikovat metody využívané při výzkumu environmentálních změn v minulosti Země (zejména se zaměřením na Kvartér).

Literatura

Mísař, Zdeněk. Geologie ČSSR : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. přírodověd. fakult, stud. oboru geochemie a zákl. a ložisková geologie. 1., Český masív. 1. vyd. Praha : SPN, 1983. Anderson, Goudie, Parker. Global Environments through Quaternary. Oxford, 2007. Mišík, M., Chlupáč, I., Cicha, I. Historická geologia. SPN Bratislava, 1985. Růžičková et al. Quaternary clastic sediments of the Czech Republic. Praha, 2001. ISBN 80-7075-468-0.Kumpera, Otakar; Vašíček, Zdeněk. Základy historické geologie a paleontologie : Celost. vysokošk. učebnice pro hornicko-geolog. fakulty vys. škol techn. 1. vyd. Praha : SNTL, 1988.

Požadavky

Písemná zkouška

Garant

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.Doc. RNDr. Michal Mergl, CSc.