Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (CBG / MIKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / MIKP - Mikrobiologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do mikrobiologie.2. - 4. Struktura prokaryotické buňky.5. Růst a množení bakterií.6. Ekologie bakterií a sinic. Průmyslové využití mikroorganismů a biotechnologie.7. - 8. Metabolismus prokaryot (fototrofní, chemolitotrofní, chemooganotrofní bakterie).9. Genetika bakterií (bakteriální genom, transformace, konjugace, transdukce, plasmidy).10. - 11. Patogenita a virulence bakterií. Antibiotika a látky působící bakteriostaticky.12. Taxonomie bakterií.13. Virologie (obecná, DNA a RNA viry, priony).

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni chápat problematiku cytologie bakteriální buňky, genetiky bakterií, základy virologie a zástupce patogenních i nepatogenních bakterií a virů.

Literatura

Lékařská mikrobiologie. Praha : Marvil, 1996. Rosypal, S. a kol. Obecná mikrobiologie. SPN Praha, 1981. Betina, V. a kol. Všeobecná mikrobiológia. Alfa Bratislava, 1977. Kaprálek F. Základy bakteriologie. Karolinum Praha, 1999.

Požadavky

Prokázání znalosti přednášené látky formou písemné zkoušky.

Garant

Mgr. Jiří Kout, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zbyněk Houdek, Ph.D.Mgr. Jiří Kout, Ph.D.