Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná botanika (CBG / OBOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBG / OBOP - Obecná botanika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do botaniky2. Rostlinná buňka 1. část: struktura3. Rostlinná buňka 2. část: procesy na úrovni buňky4. Histologie5. Morfologie úvod. Kořen6. Stonek7. Pupen. List 1. část8. List 2. část9. Morfologie květu10. Květenství. Opylení, oplození. Embryo11. Semeno, plod12. Anatomie a morfologie: mechorosty, kapraďorosty, nahosemenné. Ontogenetické cykly rostlin13. Nepohlavní rozmnožování. Životní formy. Biomy, biogeografické oblasti - úvod. Symbiotické vztahy rostlinCvičení:1. Úvodní cvičení (botanická literatura, obecný popis symetrií a směrů, latinské názvosloví, herbář)2. Výtrusné a nahosemenné rostliny (ukázka anatomických a morfologických specifik výtrusných a nahosemenných rostlin)3. Rostlinná buňka4. Histologie 1 (parenchym vč. prosenchymu a aerenchymu, kolenchym, sklerenchym, meristémy)5. Histologie 2 (epidermis vč. trichomů, různé typy listů z hlediska anatomické stavby a ontogenetického vývoje listu)6. Cévní svazky a stélé (struktura vodivých elementů, typy cévních svazků, typy stélé)7. Primární a sekundární rostlinné tělo (primární versus sekundární anatomická stavba stonku a kořene)8. Morfologie kořene, stonku (kořenové zóny, typy stonků dle celkové stavby, dle průřezu, dle vystoupání a dle větvení, metamorfózy stonku)9. Morfologie listu (odbočování c.s. do listu, přisedání listu, části listu, složené listy)10. Květ (květní části květů s rozlišenými a s nerozlišenými květními obaly, květní vzorec a diagram, typy srůstu korun/okvětí, typy semeníku, stavba tyčinky, pylové zrno)11. Květenství a semeno (racemózní a cymózní květenství, embryogeneze, semeno, ariloidy)12. Plod (apokarpní, cenokarpní, nepravé plody, plodenství a souplodí)13. Zápočty

Získané způsobilosti

Absolvent popíše strukturu a funkci primární i sekundární stavby rostlinného těla, rostlinná pletiva, rostlinné orgány (kořen, stonek, list, květ, semeno, plod), základní anatomické a morfologické struktury výtrusných a nahosemenných rostlin, embryogenezi a životní cykly velkých taxonomických skupin a porozumí základním obecným pojmům užívaným v rostlinné ekologii a biogeografii.

Literatura

Votrubová O. Anatomie rostlin. Praha, 1996. http://www.botanika.upol.cz/atlasy/anatomiehttp://botanika.bf.jcu.cz/morfologie/morfologiezacatek.htmlSlavíková, Zdeňka. Morfologie rostlin : Určeno pro posl. fak. přírodověd. 1. [dotisk] 1. vyd. Praha : SPN, 1986. http://web2.mendelu.cz/af_211_multitext/obecna_botanika/http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/prednasky/anatomie/slovnik/slovnik.htmČernohorský, Zdeněk. Základy rostlinné morfologie : Celostátní vysokoškolská učebnice. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1967.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, zápočtový test, vypracování protokolů z praktických cvičení.Prokázání znalosti přednášené látky formou písemné zkoušky.

Garant

Mgr. Alena Dostálová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena Dostálová, Ph.D.Mgr. Alena Dostálová, Ph.D.Mgr. Veronika Kaufnerová