Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (KAN / 9AFF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAN / 9AFF1 - Fonetika a fonologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systém anglických fonémů (?IPA? chart), slovní a větný přízvuk, aspekty vázané řeči (vázání slov, spodoba, výpustka), intonace. Srovnávací analýza české a anglické výslovnosti na segmentální a suprasegmentální úrovni.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni aplikovat znalost terminologie a základních principů anglické fonetiky a fonologie při analýze mluveného projevu rodilého mluvčího nebo jiné anglicky mluvící osoby (fonetická transkripce částí textu, rozbor mluveného slova z hlediska intonace, větného přízvuku či aspektů vázané řeči);identifikovat a komentovat výslovnostní rozdíly mezi dvěma základními variantami angličtiny (britská, americká);použít veškeré načerpané teoretické znalosti v oblasti anglické fonetiky a fonologie k porovnání rozdílů mezi českou a anglickou výslovností, a to jak na úrovni jednotlivých fonémů, tak i v oblasti vázané řeči;srozumitelně přečíst neznámý text a reflektovat na potenciální výslovnostní problémy ? jak své, tak i svých kolegů.

Literatura

Roach, Peter. English phonetics and phonology . Cambridge : Cambridge University Press, 2009. ISBN 0-521-717-40X.Bradford, Barbara. Intonation in context : intonation practice for upper-intermediate and advanced learners of english : student s book. 3rd printing. Cambridge : Cambridge University Press, 1992. ISBN 0-521-31914-5.Brazil, D. Pronunciation for Advanced Learners of English. Cambridge, 1994. Hewings, Martin. Pronunciation practice activities : a resource book for teaching English pronunciation. null. Cambridge : Cambridge University Press, 2004. ISBN 0-521-75457-7.Jenkins, J. The Phonology of English as an International Language. Oxford, 2004. Bowler, Bill; Cunningham, Sarah. Headway : upper - intermediate pronunciation. Oxford : Oxford University Press, 1991. ISBN 0-19-433971-8.Collins, Beverly; Mees, Inger M. Practical phonetics and phonology : a resource book for students. 1st ed. London : Routledge, 2003. ISBN 0-415-26134-1.Underhill, Adrian. Sound foundations : chart and guide. 1st publ. Oxford : Heinemann, 1994. ISBN 0-435-24093-5.O´Connor, J.D.; Fletcher, C. Sounds English. London, 1991.

Požadavky

Aktivní účast v hodinách (kromě individuálního plánu), analýza mluveného projevu rodilých mluvčích (audio-/videozáznamy) či přečteného textu (nahlas) s použitím osvojené terminologie

Garant

Libuše Slavíková, M.A. CSc.