Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a stylistika (KAN / 9ARLS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAN / 9ARLS - Lexikologie a stylistika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět jako nauka aplikované lingvistiky navazuje na základní lingvistické disciplíny vyučované v předchozích ročnících (Praktická gramatika 1,2,Deskriptivní gramatika 1,2). Zabývá se studiem různých aspektů slova jako základní jednotky slovní zásoby, studuje vztahy mezi jednotlivými komponenty slovního významu (gramatický/ lexikální, denotace, konotace), studuje vztahy sémantického charakteru (synonyma, antonyma, homonyma, slova polysémantická, frazeologismy) atd. Dále podává informace z oblasti lexikografie (typologie slovníků, mikrostruktura slovníkového hesla, makrostruktura slovníku, definice významu). V závěrečné fázi získává posluchač základní poznatky ze stylistiky, a to zejména o funkčních stylech, regionálních variantách a stylistické stratifikaci anglického jazyka. Semináře jsou zaměřeny na aplikaci prezentovaných lexikologických a stylistických poznatků při analýze textů různého charakteru, rozšíření slovní zásoby, na tvůrčí práci s probranými jevy v nových souvislostech, v oblasti lexikografie pak na samostatnou práci se slovníky různého typu, s důrazem na jednojazyčný výkladový anglický slovník.

Literatura

Peprník, J. Anglická lexikologie. Bauer, L. English Word Formation. 1992. Čermák, F., Blatná, R. Manuál lexikologie. Swensén, B. Practical Lexicography. http://aleph.zcu.cz/F/?func=item-global&doc_library=ZUP01&doc_number=64756

Požadavky

Úspěšné napsání alespoň 2 z průběžných testů během semestru, 80% účast v seminářích.

Garant

PhDr. Mgr. Jarmila Petrlíková, Ph.D.