Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (KAN / ALS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAN / ALS - Lexikologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní terminologie předmětu, vztahy sémantického charakteru (synonyma, antonyma, homonyma, hyponyma, meronyma, slova mnohoznačná, frazeologismy). Slovotvorba, rozšiřování slovní zásoby ve vztahu k lexikálnímu významu slova, práce se slovníky a jejich typologie, interference s češtinou v oblasti slovního významu (slova podobná formou, odlišná významem), stylistická diferenciace slovní zásoby.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- funkčně užívat lingvistickou terminologii v oblasti lexikální sémantiky, lexikální morfologie, frazeologie a obecné lexikologie,- identifikovat jednotlivé typy lexikálních jednotek a analyzovat jejich vzájemné vztahy ve struktuře slovní zásoby, a to jak obecně v jazyce vůbec, tak i specificky v jazyce anglickém,- identifikovat složky lexikálního významu a rozlišit slova stylisticky neutrální a slova stylisticky zabarvená,- aplikovat jednotlivé typy významových vztahů při identifikaci a užití jejich specifičtějších forem v praktickém jazyce (eufemismy, internacionální homonyma, synonyma, antonyma, odlišné významy polysémantických slov),- orientovat se v základních metodách a postupech anglické slovotvorby a identifikovat tyto postupy u různých typů anglických slov, aplikovat tyto znalosti při praktickém užívání odvozenin, - uplatnit širší slovní zásobu při užívání angličtiny, - orientovat se v základech lexikografie a typologie slovníků.

Literatura

Vařecha, V. Exercises in English Lexicology. Praha , 1990. Čermák, F. & Blatná, R. Manuál lexikografie. Praha, H & H, 1995. http://aleph.zcu.cz/F/?func=item-global&doc_library=ZUP01&doc_number=64756Lipka, L. An Outline of English Lexicology. Tübingen, Niemayer , 1990. Peprník, J. Anglická lexikologie. Olomouc, 1992. Peprník, J. English lexicology. 2. vyd, dotisk. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2003. ISBN 80-244-0265-3.Bauer,L. English Word Formation. Cambridge, CUP , 1983. Cruse, A. Meaning in Language, An Introduction to Semantics and Pragmatics. Oxford, OUP , 2004. Hladký, J. Zrádná slova v angličtině . SPN Praha , 1996.

Požadavky

Zápočet Soustavná příprava na semináře - řešení zadaných cvičení, aktivní účast v diskusích na daná odborná témata, splnění zápočtového testu na 75%.Zkouška

Garant

PhDr. Naděžda Stašková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Naděžda Stašková, Ph.D.