Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná chemická termodynamika (KCH / ACHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / ACHT - Aplikovaná chemická termodynamika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OPAKOVÁNÍZopakování základních pojmů a funkcí v chemické termodynamice a jejich vlastností.STAVOVÉ CHOVÁNÍStavové rovnice (virilní stavová rovnice, Redlichova-Kwongova, Benedictova-Webbova-Rubinova). Aplikace na směsi. Stavové chování kapalin a jeho odhad.TERMODYNAMICKÉ VELIČINYVýpočet termodynamických veličin čistých složek a směsí u systémů obsahujících látkyv plynném i kapalném stavu.APLIKACE TERMODYNAMICKÝCH VELIČINVýpočet tepla, adiabatické procesy, entalpické bilance, reakční entalpie.EXTENZIVNÍ KRITÉRIA ROVNOVÁHYVyužití termodynamických funkcí při určování rovnovážného stavu za různých okrajových podmínek. Důležitost Gibbsovy energie v praxi.VÝPOČET CHEMICKÉ ROVNOVÁHYVýpočet chemické rovnováhy u systému s jednou a více chemickými reakcemi.Minimalizace Gibbsovy energie.FÁZOVÉ ROVNOVÁHYVýpočet fázových rovnováh u reálných systémů (systémy s azeotropickým bodem, použití aktivitních koeficientů, rozpad systému na dvě kapalné fáze, rozpustnost plynů za nízkého a vysokého tlaku, rozpustnost tuhých látek, fázové diagramy s kongruentně tající sloučeninou).CHEMICKÁ KINETIKASimultánní průběh více chemických reakcí v systému a závislost koncentrace látek na čase (vratné, konkurenční a simultánní reakce).

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni určovat a aplikovat chemický potenciál při výpočtu fázových a chemických rovnováh. Jsou schopni vymezit rozdíl mezi ideálním a reálným chováním a vysvětlit komplikace spojené s reálným chováním. Odhadnout vlastnosti látek a směsí na základě poskytnutého materiálu ve formě tabulek v Excelu. V soustavách, ve kterých probíhá více chemických reakcí, sestavit průběh závislostí koncentrací jednotlivých látek podle typu děje v systému.

Literatura

Novák, Josef; Růžička, Květoslav. Chemická termodynamika I. Stavové chování a termodynamické vlastnosti reálných tekutin. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2002. ISBN 80-7080-501-3.Dohnal, Vladimír; Matouš, Jaroslav; Novák, Josef. Chemická termodynamika. II, Fázové rovnováhy. 1. vyd. Praha : VŠCHT, 1997. ISBN 80-7080-275-8.Novák, Josef. Termodynamické vlastnosti plynů. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 2007. ISBN 978-80-7080-003-4.

Požadavky

Úspěšné splnění domácích cvičení. Úspěšné absolvování zkoušky (písemná + ústní část).

Garant

Mgr. Jitka Štrofová, Ph.D.

Vyučující

Prof. Ing. Josef Novák, CSc.Mgr. Jitka Štrofová, Ph.D.