Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická a organická chemie (KCH / AOCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / AOCH - Anorganická a organická chemie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodický systém. Periodicita vlastností prvků a jejich sloučenin.2. Struktura krystalických látek. Tvary anorganických sloučenin.3. Vodík, hydridy. Kyslík, oxidy. Voda. Charakteristika s-prvků.4. Charakteristika p-prvků.5. Chemie přechodných prvků a jejich sloučenin. Koordinační sloučeniny.6. Využití a význam důležitých prvků a jejich sloučenin v praxi. Biogenní prvky.7. Základní principy organické chemie, organochemické názvosloví.8. Alkany, alkeny, alkyny. Areny.9. Halogenderiváty uhlovodíků.10. Kyslíkaté deriváty uhlovodíků.11. Dusíkaté deriváty a organické látky obsahující síru.12. Heterocyklické sloučeniny13. Chemie sacharidů.14. Chemie lipidů.15. Nukleové kyseliny. Purinové a pyrimidinové baze.

Získané způsobilosti

Studenti ovládají základní znalosti o periodicitě chemických a fyzikálních vlastností prvků a jejich sloučenin a systému organických a anorganických látek. Studenti aplikují základní teoretické poznatky v praxi.

Literatura

Pavelka V., Schűtz A. Anorganická chemie. SPN Praha, 1979. Pacák J. Jak porozumět organické chemii. Karolinum Praha, 1997. ISBN 80-7184-261-3.Klikorka J., Hájek B., Votinský J. Obecná a anorganická chemie. SNTL Praha, 1989. Mc Murry J. Organická chemie. VŠCHT Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-637-1.Svoboda J. a kol. Organická chemie I. VŠCHT Praha, 2005. Brown G. I. Úvod do anorganické chemie. SNTL Praha, 1982. Habermann V. Vybrané kapitoly z lékařské chemie. Karolinum Praha, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na semináři. Úspěšné splnění zápočtového testu a složení zkoušky.

Garant

Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.

Vyučující

Prof. MUDr. Radim Černý, CSc.Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc.