Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie (KCH / +CH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / +CH - Chemie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:1. Úvod do studia chemie. Fyzikální veličiny a jednotky. Základní chemické zákony.2. Základní pojmy. Hmotnost atomů a molekul. Látkové množství. Molární hmotnost, molární objem. Složení látek. Molární, hmotnostní a objemový zlomek. Látková koncentrace. Hustota.3. Chemické názvosloví anorganických látek.4. Chemické reakce a chemické rovnice. Vyčíslování chemických rovnic. Výpočty z chemických rovnic.5. Struktura atomu. Atomové jádro. Radioaktivita. Jaderné reakce. Elektronový obal atomu. Výstavba elektronového obalu.6. Chemická vazba. Vznik chemické vazby. Druhy a vlastnosti chemické vazby.7. Struktura a vlastnosti látek. Elektrické, magnetické a optické vlastnosti látek.8. Skupenské stavy látek. Plynné skupenství. Kapalné skupenství. Pevné skupenství. Roztoky.9. Reakční kinetika. Rychlost chemických reakcí.10. Chemické rovnováhy. Vliv reakčních podmínek na chemickou rovnováhu. Termochemie. Termochemické zákony. Enthalpie.11. Základy elektrochemie. Elektrolyty. Elektrolytická disociace. Acidobazické reakce. Kyseliny a zásady. Stupnice pH. Elektrolýza. Elektrodové potenciály. Galvanické články. Koroze kovů.12. Periodický systém. s, p, d, f - prvky. Základní informace o prvcích a sloučeninách z ekologického hlediska.Cvičení:Základní chemické výpočty v laboratoři.Základní laboratorní operace.Zjišťování základních fyzikálních vlastností látek.Separace a čištění látek. Vážení.Práce s odměrným nádobím.Vybrané metody zjišťování chemického složení látek.

Získané způsobilosti

Studenti ovládají principy tvorby chemického názvosloví a dokáží je aplikovat na příkladech jednoduchých anorganických sloučenin. Studenti jsou schopni: - sestavit a vyčíslit chemickou rovnici, - orientovat se v PSP, - řešit základní výpočtové úlohy v chemii, - aplikovat základní poznatky z chemické termodynamiky, elektrochemie, reakční kinetiky a chemické rovnováhy na příkladech chemických dějů.Studenti ovládají základní metody práce a postupy v chemické laboratoři.

Literatura

Drátovský, Milan. Laboratorní technika : Návody ke cvičení. Praha : Univerzita Karlova, 1982. Klikorka, Jiří; Hájek, Bohumil; Votinský, Jiří. Obecná a anorganická chemie : Celost. vysokošk. učebnice pro vys. školy chemicko-technologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1985. Vacík, Jiří. Obecná chemie : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. přírodověd. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1986. Hájek, Bohumil. Příklady z obecné a anorganické chemie. Praha : SNTL, 1981.

Požadavky

Absolvování praktických laboratorních cvičení a odevzdání laboratorních protokolů. Písemný test a úspěšné složení zkoušky.

Garant

PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc.

Vyučující

PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc.Ing. Jan Hrdlička, Ph.D.Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc.