Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie výživy (KCH / CHVÝŽ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / CHVÝŽ - Chemie výživy, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. přednáškaÚvod do předmětuHistorie vědeckého hodnocení stravování a výživy a historie průmyslové výroby potravin, potrava jako esenciální zdroj látek a energie.2. přednáškaBílkoviny v potravě, jejich význam ve výživě, choroby z jejich nedostatku a jednostranného příjmu, bílkovinné koncentráty a diety s upraveným obsahem bílkovin, stravitelnost bílkovin podle jejich původu, laboratorní metody stanovení bílkovin a aminokyselin v potravinách, změny chemického složení bílkovin při jejich tepelném zpracování.3. přednáškaSacharidy v potravě, jejich význam ve výživě, dietní systémy s modifikovaným obsahem sacharidů. Laboratorní metody stanovení sacharidů v potravinách, částečně stravitelné a nestravitelné polysacharidy, jejich zdravotní význam a výskyt v potravinách.4. přednáškaTuky v potravě, jejich význam ve výživě, zastoupení tuků a různých typů mastných kyselin v potravinách, zdravotní požadavky na složení a množství tuků, ztužování olejů, přehled komerčních druhů tukových výrobků a jejich správné používání, chemismus žluknutí a tepelného rozkladu tuků, jejich antioxidační stabilizace, laboratorní analytika tuků.5. přednáškaMinerální látky v potravinách, esenciální makro- a mikroelementy, jejich zdroje a jejich biologické funkce, nedostatkové a nadbytečné minerály v naší potravě, minerální suplementy, potřeba a využitelnost.6. přednáškaVitaminy v potravinách, jejich zdroje, míra využití, nedostatkové vitaminy a jejich zdravotní důsledky, možnosti doplňování, rizika předávkování vitaminů, účelnost megadávek.7. přednáškaVýznam vody ve výživě, pitná voda - zdravotní požadavky na ni a na nápoje, zdroje, typy balené vody, pivo jako nápoj hromadné spotřeby a jeho hodnocení ze zdravotního hlediska.8. přednáškaChemoprotektivní a fytoprotektivní látky v potravě, definice a výskyt v potravinách, jejich příznivé, event. rizikové biologické účinky, účelnost užívání jejich preparátů, aktuální stav - velikost příjmu, suplementace potravin apod. v ČR. Význam antioxidantů v potravinách z technologického a zdravotního hlediska.9. přednáškaZpůsoby vyšetření výživového stavu člověka - antropometrické, klinické, dotazníkové, tabulky výživových hodnot potravin a práce s nimi, doporučené denní dávky živin - jejich účel, členění a praktické aplikace.10. přednáškaZásady správné výživy, hlavní nedostatky ve výživové praxi české populace a jejich zdravotní důsledky, vývoj spotřeby potravin v ČR v 90. letech.11. přednáškaVztah mezi výživou a zdravím, ovlivnění závažných nemocí výživou a jeho mechanismus, alternativní výživové směry, přednosti a nedostatky, obezita jako nemoc a její prevence a léčení.12. přednáškaZákon o potravinách, povinnosti výrobců potravin a práva spotřebitelů, výskyt, limitování a kontrola cizorodých látek v potravinách, rizika alimentárních nákaz a intoxikací a jejich prevence.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- zhodnotit výživové složení potravin,- aplikovat teoretické znalosti skladby zdravé výživy v praxi.

Literatura

Mourek J. Fyziologie správné výživy. SPN Praha, 1981. Srb V. Vojenská hygiena. Hradec Králové, 1995. Hrubý S. a kol. Vojenská hygiena. Hradec Králové, 1995. Janíček G., Halačka K. Základy výživy. SNTL Praha, 1985.

Požadavky

Úspěšné napsání písemného testu u zkoušky.

Garant

Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.