Předmět Kvasná chemie a biotechnologie (KCH / KCHB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / KCHB - Kvasná chemie a biotechnologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. přednáškaÚvodCharakteristika kvasné (fermentační) chemie. Historie. Klasické fermentační procesy. Historické prameny. Vývoj - přechod na průmyslový charakter. Rozvoj mikrobiologie a enzymologie - L. Pasteur. Rozvoj znalostí enzymových reakcí. Zavádění teoretických poznatků do průmyslové praxe.2. přednáškaSubstráty pro kvasnou chemiiSacharidy. Dusíkaté látky - aminokyseliny. Nejdůležitější přírodní zdroje: polysacharidy, štěpení škrobu, štěpení oligosacharidů, anaerobní glykolýza.3. přednáškaVýroba pivaVýroba sladu: Aktivace a tvorba enzymů. Amylolytické enzymy, štěpení bílkovin, štěpení b-glukanů, štěpení lipidů.Rmutování - výroba sladiny: Působení sladových enzymů: amylasy, proteasy, lipasy, b-glukanasy. Různé postupy rmutování. Vliv varné vody.4. přednáškaChmelovarZměny substrátu během chmelovaru. Hořké látky chmele - přechod na rozpustnou formu. Chmelové silice. Chmelové polyfenoly. Sladové polyfenoly. Složení mladiny.5. přednáškaKvašení mladinyVlastnosti a složení piva. Analýzy mladiny a piva. Ballingovy attenuační zákony. Druhy piva. Fyziologické účinky piva.6. přednáškaVýroba vínaPostupy výroby různých druhů vína. Složení moštu. Postup kvašení. Odrůdy vína. Výroba šumivých vín. Školení vína. Úprava vína před stáčením. Fyziologické vlastnosti - francouzský paradox. Analýzy vína. Druhy vín - příklady.7. přednáškaVýroba lihuTechnologický postup. Suroviny pro výrobu lihu. Složení melasy. Použití celulosových substrátů. Použití obilí. Postupy destilace - rektifikace lihu.8. přednáškaVýroba droždíBiochemie kvašení za aerobních podmínek. Pasteurův efekt. Technologický postup výroby droždí. Krmné droždí - suroviny.9. přednáškaVýroba lihovinDruhy lihovin. Nejdůležitější druhy, rozdělení a názvy. Technologické postupy.10. přednáškaVýroba octa a organických kyselin11. přednáškaNetradiční fermentační postupyVýroba enzymů. Výroba organických rozpouštědel. Výroba antibiotik. Transformace přírodních látek. Genové manipulace.12. přednáškaExkurze do vybraného podniku (pivovar, lihovar, vinařský závod).
Získané způsobilosti
Studenti jsou schopni:- popsat podstatu metabolických drah při kvasných pochodech,- vysvětlit principy výroby sladu a piva,- vysvětlit principy výroby vína a destilátů,- formulovat děje při výrobě lihu a droždí,- zhodnotit netradiční fermentační pochody.
Literatura
Davídek, Jiří; Janíček, Gustav; Pokorný, Jan. Chemie potravin : Učebnice pro vys. školy chemickotechnologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983. Dyr J. Kvasná chemie a technologie. SNTL Praha, 1965. Šícha V., Vodrážka Z., Králová B.L. Potravinářská biochemie. SNTL/Alfa Praha, 1981. Basařová G., Čepička J. Sladařství a pivovarství. SNTL Praha, 1965.
Požadavky
Prokázat shopnost orientace v dané problematice u zkoušky.
Garant
Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.
Vyučující
Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.