Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lab.tech. v ochr. živ. a prac.prostředí (KCH / LTOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / LTOP - Lab.tech. v ochr. živ. a prac.prostředí, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Odběry vzorků.2. Základní analýzy složek prostředí.3. Úvod do laboratorních vyšetřovacích metod.4. Výklad principu QA/QC.5. Ekotoxikologická vyšetření.6. Instrumentální metody.7. Zjištění kvalit laboratorních dat.8. Využití laboratorních dat a vývoj nových metod.9. Zpracování laboratorních dat.10.Test zdravotní nezávadnosti výrobků a nebezpečných vlastností látek a odpadů.11.Měření škodlivin v komunálním prostředí.12.Hluk a vibrace. Základní pojmy a veličiny, vliv na lidské zdraví, legislativa.13.Pole a záření. Základní pojmy a veličiny, záření ionizující a neionizující, vliv na lidský organismus.14.Měření škodlivin v pracovním prostředí, problematika měřících postupů. Expoziční testy, biologické monitorování expozice. Vybrané analýzy biologického materiálu.15.Závěrečná přednáška. Shrnutí, rekapitulace.Obsahové zaměření praktických cvičení:1. Měření hluku a vibrací.2. Měření polí a záření.3. Odběry vzorků a některé vybrané analýzy.4. Základní způsoby měření škodlivin v ovzduší.5. Ukázky laboratorní instrumentace.6. Základní zpracování laboratorních dat na počítači.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- popsat základní laboratorní stanovení fyzikálních či chemických veličin- vyjmenovat požadavky na správně provedené stanovení- aplikovat legislativní požadavky na správné použití jednotlivých metod

Literatura

Doležalová, V. Laboratorní technika v klinické biochemii a toxikologii. Rosina J. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů. Balíková M. Forenzní a klinická toxikologie. Velíšek J. Chemie potravin I, II a III. Racek, J. Klinická biochemie. Zima T. Laboratorní diagnostika. Pelcová, D., Lebedová, J. Nemoci z povolání a intoxikace. Beyermann K. Organická stopová analýza. Kalousová, M. Patobiochemie. Buchancová, J. Pracovní lékařství a toxikologie. Tuček, M. Pracovní lékařství pro praxi. Křemen. Techniky molekulární biologie a jejich využití v medicíně. Hůnová I., Janoušková S. Úvod do problematiky znečištění venkovního ovzduší. Praha, 2004. ISBN 80-246-0796-4.Goetz P. Vybrané kapitoly z lékařské biologie II. Opekar F., Jelínek I., Rychlovský P., Plzák Z. Základní analytická chemie. Praha, 2005. ISBN 80-246-0553-8.

Požadavky

Úspěšně napsat zápočtový test a zúčastnit se praktických cvičení.

Garant

Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Hrdlička, Ph.D.Ing. Jan Hrdlička, Ph.D.