Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná chemie (KCH / OBECH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / OBECH - Obecná chemie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fyzikální veličiny a jednotky. Základní chemické zákony.2. Základní pojmy. Hmotnost atomů a molekul. Látkové množství. Molární hmotnost, molární objem. Složení látek. Molární, hmotnostní a objemový zlomek. Látková koncentrace. Hustota.3. Chemické názvosloví anorganických látek. Názvosloví komplexních sloučenin.4. Chemické reakce a chemické rovnice. Vyčíslování chemických rovnic. Výpočty z chemických rovnic.5. Struktura atomu. Atomové jádro. Radioaktivita. Jaderné reakce. Elektronový obal atomu. Výstavba elektronového obalu.6. Chemická vazba. Vznik chemické vazby. Druhy a vlastnosti chemické vazby.7. Struktura a vlastnosti látek. Elektrické, magnetické a optické vlastnosti látek.8. Skupenské stavy látek. Plynné skupenství. Kapalné skupenství. Pevné skupenství. Roztoky.9. Základní pojmy z reakční kinetiky.10. Chemické rovnováhy. Vliv reakčních podmínek na chemickou rovnováhu. Základní pojmy z termochemie.11. Základy elektrochemie. Elektrolyty. Elektrolytická disociace. Acidobazické reakce. Kyseliny a zásady. Stupnice pH.12. Elektrolýza. Elektrodové potenciály. Galvanické články. Koroze kovů.

Získané způsobilosti

Studenti ovládají principy tvorby názvosloví anorganických sloučenin a dokáží je aplikovat.Studenti jsou schopni: - sestavit a vyčíslit chemickou rovnici, použít iontový zápis chemické reakce, - orientovat se v PSP a interpretovat zákonitosti vyplývající z jejího uspořádání, - na základě znalostí o stavbě atomů a molekul specifikovat vlastnosti látek, - na příkladech vysvětlit průběh redoxních a protolytických reakcí.

Literatura

Sirotek, Vladimír; Karlíček, Jiří. Chemické výpočty a názvosloví anorganických látek. 2. vyd., upravené a rozšířené. Plzeň : Západočeská univerzita. Pedagogická fakulta, 2000. ISBN 80-7082-628-2.Klikorka, Jiří; Hájek, Bohumil; Votinský, Jiří. Obecná a anorganická chemie : Celost. vysokošk. učebnice pro vys. školy chemicko-technologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1985. Vacík, Jiří. Obecná chemie : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. přírodověd. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1986. Polák, Rudolf; Zahradník, Rudolf. Obecná chemie : stručný úvod. Vyd. 1. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0794-6.Vacík, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Praha, 1999. ISBN 80-7235-108-7.Všeobecná a anorganická chémia. 1. vyd. Bratislava : Alfa, 1974. Žúrková, Ĺudmila. Všeobecná chémia. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateĺstvo, 1985.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtového testu a zkoušky (písemná + ústní část).

Garant

Mgr. Jitka Štrofová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Vladimír Sirotek, CSc.Mgr. Jitka Štrofová, Ph.D.