Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura hmoty (KCH / STRH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / STRH - Struktura hmoty, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. přednáškaAtomové jádro, elementární částice, stabilita nuklidů.Jaderné záření, druhy a vlastnosti záření. Příprava radionuklidů, značené sloučeniny.Využití jaderné energie, štěpení atomových jader, jaderné reaktory. Termonukleární reakce, vznik prvků ve vesmíru.2. přednáškaKvantová mechanika a stavba atomu. Vlnová funkce a Schrödingerova rovnice. Grafické znázornění atomových orbitalů. Spin elektronu. Víceelektronový atom, Pauliho princip.3. přednáškaChemická vazba v dvouatomových molekulách. Molekula vodíku. Metoda MO. Klasifikace molekulových orbitalů. Homonukleární a heteronukleární dvouatomové molekuly. Iontový charakter vazby.4. přednáškaElektronová struktura víceatomových molekul. Metoda MO.Metody a možnosti výpočtu vlastností molekul. Hybridní orbitaly a geometrie molekul. Repulze valenčních elektronových párů.5. přednáškaDelokalizované vazby. Komplexní sloučeniny. Teorie krystalového a ligandového pole.Vazby v tuhých látkách. Molekulové, iontové a atomové krystaly.6. přednáškaVodíková vazba a její výskyt v tuhých látkách. Vazby v kovech, pásový model. Nekovy a polovodiče.7. - 8. přednáškaInterakce elektromagnetického záření s molekulami. Rotační, vibrační a rotačně-vibrační spektroskopie.9. přednáškaRamanova spektra. Elektronová spektra, barevnost látek, ORD a CD-křivky.10. přednáškaDifrakční metody (difrakce rentgenového, elektronového a neutronového záření).11. přednáškaNMR spektroskopie (1H-NMR a 13C-NMR spektroskopie).12. přednáškaHmotnostní spektroskopie.13. přednáškaElektrometrické metody studia struktury. Permitivita a dipólové momenty. Využití polarografie a potenciometrie při studiu struktury.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni aplikovat získané poznatky do praxe. Jsou schopni navrhnout nejvýhodnější metodu studia struktury sloučeniny. Na základě experimentálních výsledků formulují teoretické závěry směřující k identifikaci molekul.

Literatura

Holba V. Fyzikálno-chemické vlastnosti atómov a molekul. SPN Bratislava, 1980. Kalous, Vítěz. Jak moderní chemie zkoumá strukturu molekul. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983. Klikorka, Jiří; Hájek, Bohumil; Votinský, Jiří. Obecná a anorganická chemie : Celost. vysokošk. učebnice pro vys. školy chemicko-technologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1985. Jenšovský, Lubor. Úvod do stereochemie anorganických sloučenin. 1. vyd. Praha, 1979.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, splnění kontrolního testu.

Garant

Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.

Vyučující

Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.