Předmět Teoretické základy kvasné chemie (KCH / TZKCH)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / TZKCH - Teoretické základy kvasné chemie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Charakteristika kvasné (fermentační) chemie. Historie. Klasické fermentační procesy. Historické prameny. Vývoj - přechod na průmyslový charakter.2. Rozvoj mikrobiologie a enzymologie - L. Pasteur. Rozvoj znalostí enzymových reakcí. Zavádění teoretických poznatků do průmyslové praxe.3. Substráty pro kvasnou chemii. Sacharidy. Dusíkaté látky - aminokyseliny.4. Nejdůležitější přírodní zdroje: polysacharidy, štěpení škrobu, štěpení oligosacharidů, anaerobní glykolýza.5. Biochemie kvasných procesů.6. Vznik, vývoj a význam biotechnologie.7. - 8. Výrobní zařízení pro biotechnologii.9. Hlavní oblasti použití biotechnologie.10. Základy technologie výroby sladu a piva.11. Základy technologie výroby vína, destilátů, organických kyselin.12. Základy výroby biomasy, netradiční fermentační postupy.
Získané způsobilosti
Studenti jsou schopni:- vysvětlit podstatu kvasných procesů,- porovnat vhodnost jednotlivých surovin pro danou technologii,- popsat principy základních izolačních a separačních metod.
Literatura
Rychtera M. Lihovarství a výroba mikrobiální biomasy. Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85605-71-6.Hubáček, Josef; Bezděk, Milan; Janeček, Jiří. Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganismů. 1. vyd. Praha : Academia, 1992. ISBN 80-200-0168-9.
Požadavky
Úspěšně složit zkoušku - prokázat znalosti v rozsahu přednášky.
Garant
Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.
Vyučující
Doc. Mgr. Václav Richtr, CSc.