Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická gramatika 2 (KČJ / 9HIG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / 9HIG2 - Historická gramatika 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Staročeské sloveso - stavba syntetických a analytických tvarů, forma indikativu prézenta aktiva.2. Gramatické významy staročeského slovesa.3. Staročeské slovesné tvary určité - formální a funkční hledisko.4. Staročeské slovesné tvary neurčité - formální a funkční hledisko.5. Staročeské slovesné tvary složené - formální a funkční hledisko.6. Vývojové postupy staročeského konjugačního systému - se zaměřením na 1. Infinitivní třídu.7. Vývojové postupy staročeského konjegačního systému - se zaměřením na 2. - 6. Infinitivní třídu.8. Staročeská slovní zásoba - charakteristika.9. Vývojové postupy ve staročeské slovní zásobě - se zaměřením na staročeský slovotvorný systém.10. Úvod do dialektologie - předmět, metody, literatury oboru.11. Charakteristika českých nářečních skupin a podskupin.12. Česká nářečí v užším smyslu.13. Nářeční podskupina jihozápadočeská.Seminář 2 hod. týdně:1. Jazyková interpretace souvislého staročeského textu, požadavky k zápočtu.2. Staročeské slovesné tvary určité tvořené z prézentního kmene.3. Staročeské slovesné tvary určité tvořené z infinitivního kmene.4. Staročeské slovesné tvary určité tvořené z infinitivního kmene.5. Staročeské slovesné tvary neurčité.6. Analýza staročeského souvislého textu se zaměřením na slovesné tvary.7. Vývoj konjugačního systému v období staročeském.8. Četba a analýza souvislého staročeského textu.Test 1 - konjugační systém a jeho vývoj v období staročeském.9. Četba a analýza souvislého staročeského textu.10. Četba a analýza souvislého staročeského textu.11. Četba a analýza souvislého staročeského textu.12. Četba a analýza souvislého staročeského textu.13. Analýza nářečních textů, hodnocení práce v semináři.Test 2 - závěrečný.

Literatura

Voráč, Jaroslav. Česká nářečí jihozápadní : Studie jazykově zeměpisná. Část druhá. Praha : Academia, 1976. Voráč, Jaroslav. Česká nářečí jihozápadní : Studie jazykově zeměpisná. Část první. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1955. Lamprecht, Arnošt; Bauer, Jaroslav; Šlosar, Dušan. Historická mluvnice češtiny : Vysokošk. učebnice pro stud. filozof. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1986. Bělič, Jaromír; Kamiš, Adolf; Kučera, Karel. Malý staročeský slovník. Vyd. 1. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. Bělič, Jaromír. Nástin české dialektologie. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1972. Pabeničský (slovníková hesla vycházejí dosud v sešitech). ---. Slovník staročeský : Díl první;A-J. V Praze : Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a Česká grafická spole, 1903. Staročeský slovník. dodatky, Úvodní stati, soupis pramenů a zkratek. 1. vyd. Praha : Academia, 1968. Staročeský slovník. 3, Na - obíjěti sě. 1. vyd. Praha : Academia, 1977. Staročeský slovník. 4, Obilé - ožžený. 1. vyd. Praha : Academia, 1984.

Požadavky

Zápočet bude udělen:a) napíše-li student oba zápočtové testy nejméně se 75% úspěšností. Každý posluchač má právo napsat dva opravné testy ke každému testu,b) vypracuje-li řádně seminární práci zadanou v zimním semestru studia.

Garant

PhDr. Eva Pasáčková, CSc.

Vyučující

PhDr. Eva Pasáčková, CSc.