Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie, lexikografie a tvoření slov (KČJ / 9LLTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / 9LLTA - Lexikologie, lexikografie a tvoření slov, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lexikologie - charakteristika oboru, jednotlivé disciplíny, vztah lexikologie a lexikografie. Sémaziologie, onomaziologie. Slovo, definice slova. Lexikální zásoba a její jednotky. Vymezení lexikálního významu, význam slova a jeho složky. Metasémie z hlediska synchronního a diachronního. Vztahy mezi jednotkami slovní zásoby. Stratifikace národního jazyka, rozvrstvení lexikální zásoby. Současné tendence ve vývoji slovní zásoby. Tvoření slov. Základní pojmy slovotvorby - motivace, fundace, produktivita. Onomaziologická struktura slova. Slovotvorné způsoby a postupy. Slovotvorný typ a slovotvorná kategorie. Morfematická stavba slova. Vývojové tendence v současné slovotvorbě.Lexikografie - popis slovní zásoby ve slovnících. Druhy a typy slovníků, nejdůležitější slovníiky 19. a 20. století. Lexikologická, slovotvorná a morfematická analýza, podstata a diference.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni objasnit funkci slova v textu jako komplexní jednotky jazyka, vymezit lexikální systém jazyka, jeho disciplíny a jednotky, interpretovat rozdíl mezi slovem a lexémem, demonstrovat pochopení paradigmatických a syntagmatických vztahů v lexikálním systému jazyka, odborně popsat základní zásady lexikologické práce, funkčně užívat lexikologickou a základní lexikografickou odbornou terminologii, kategorizovat druhy a typy slovníků, interpretovat zásady deskripce slovotvorného systému, analyzovat slovotvorný proces, popsat způsob a postup vzniku nových slov, aplikovat zde získané vědomosti a dovednosti.

Literatura

Filipec, Josef; Čermák, František. Česká lexikologie. 1. vyd. Praha : Academia, 1985. Hauser, Přemysl. Nauka o slovní zásobě. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1980. Uher, František. Nauka o slovní zásobě : tematické okruhy a cvičení. 1. vyd. Brno : Pedagogická fakulta Masarykovy university, 1998. ISBN 80-210-1766-X.Pokorný, Ludvík. Úvod do české lexikologie : Určeno pro posl. pedag. fak. v Čes. Budějovicích. 2. vyd. České Budějovice : Pedagogická fakulta, 1991.

Požadavky

Dva testy se 75 % úspěšností, jeden test lexikologie, druhý test slovotvorba; aktivní práce v semináři; vypracování referátu na zadané téma.Zkouška - ústní.

Garant

PaedDr. Helena Chýlová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Helena Chýlová, Ph.D.