Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KČJ / 9LMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / 9LMR - Literatura pro děti a mládež, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Literatura pro děti a mládež, její klasifikace, dětský aspekt, objasnění pojmu intencionality.2. Literární žánry, vytváření žánrového povědomí, některé otázky poetiky, její normativnost, literární dílo a jeho struktura, literární dílo jako znak.3. Lidová slovesnost, jednotlivé žánry, jejich charakteristika.4. Pohádka v lidové slovesnosti, pohádka umělá, využití netradičních postupů, autoři v naší a světové literatuře, klasické edice a jejich ilustrátoři5. Báje, pověsti, biblické příběhy ? a jejich adaptace v LDM, klasické edice a jejich ilustrátoři6. Fantasy literatura.7. Próza s dětským hrdinou, próza s dívčí hrdinkou, s chlapeckou postavou.8. Dobrodružná literatura, vývoj, adaptace, klasická díla v naší a světové literatuře.9. Uměleckonaučná literatura, autoři a díla.10. Poezie pro děti, vývojové etapy, moderní česká a světová poezie.11. Divadlo, televize a film pro děti a mládež.12. Časopisy pro děti a mládež.SeminářeRámcově odpovídají tématům přednášek, jsou založeny na interpretaci textu.

Získané způsobilosti

Studenti - dovedou odlišit intencionální literaturu pro děti a mládež od neintencionální,- znají žánry LDM, dokáží je charakterizovat v jejich vývoji a uvést jejich význačné představitele, zvláště české,- mají přehled o historickém vývoji české LDM i v kontextu knižní a ilustrační tvorby - orientují se v klasických autorských adaptacích folklórních předloh a umí je odlišit od historických pretextů, -dokážou interpretovat významy dětského aspektu ve vybraném titulu LDM pro prepubescenty v rovině tematických a jazykových složek.

Literatura

Sieglová, N. Česká autorská pohádka. Brno, Cerm, 2000. Urbanová, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury . Olomouc, Votobia, 2003. Urbanová, S. Metamorfózy dětské literatury: přehled české literatury pro děti od roku 1945 po současnost s. Olomouc, Votobia, 1999. Šmahelová, H. Návraty a proměny: literární adaptace lidových pohádek. Praha, Albatros, 1989. Čeňková, J. ad. Vývoj literatury pro děti amládež a její žánrové struktury. Praha, Portál, 2006. Urbanová, Svatava; Rosová, Milena. Žánry, osobnosti, díla : (Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež-antologie). Vyd. 5., uprav. a dopl. Ostrava : Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-046-7.časopis Ladění. časopis Zlatý máj. Chaloupka, Otakar. Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Praha : Albatros, 1985. Toman, J. Konstanty a proměny moderní české poezie pro děti. České Budějovice, Nakl. Vlastimil Johanides, 2008. Genčiová, Miroslava. Literatura pro děti a mládež ve srovnávacím žánrovém pohledu : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. filozof. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1984. Řeřichová, V., Dorovský, I. Slovník autorů literatury pro děti a mládež: zahraniční spisovatelé. Praha: Libri, 2007. Zlatý máj : o dětské literatuře a umění. Praha : Česká sekce IBBY, ---.

Požadavky

Aktivní práce v seminářích.Čtenářský deník.Semestrová práce písemná - interpretace dětského aspektu ve struktuře vybraného titulu LDM (pokus o literární kritiku titulu LDM pro prepubescety).

Garant

Mgr. Jiří Novotný

Vyučující

Mgr. Vladimíra BrčákováMgr. Jiří Novotný