Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní metody a formy práce (KČJ / 9MONA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / 9MONA - Moderní metody a formy práce, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vyučovací hodina o humoru, zvláště jazykovém2. Asertivní výcvik3. Jazykové hry4. Využití obrazového materiálu ve výuce českého jazyka5. Poezie v jazykové a slohové složce výuky českého jazyka6. Písňové texty a hudba ve slohovém vyučování7. Dramatizace v jazykové, komunikační a slohové výuce8. Psaná publicistika v hodinách českého jazyka9. Rozhlasová publicistika v hodinách českého jazyka10. Televizní publicistika v hodinách českého jazyka11. Práce s reklamou v hodinách českého jazyka12. Uplatnění krátkého filmu v hodinách českého jazyka

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- funkčně propojit jazykovou a slohovou výuku s výukou literární i s výukou ostatních estetickovýchovných předmětů, jako je výtvarná a hudební výchova,- zařadit do jazykové a slohové výuky mediální výchovu,- aplikovat metodu dramatizace ve výuce českého jazyka,- navrhnout využití krátkého filmu v jazykové, slohové a komunikační výuce,- uvést klady a zápory jednotlivých moderních výukových metod,- zdůvodnit vlastní návrhy moderních výukových metod vzhledem ke stanoveným výukovým cílům a k požadavkům RVP.

Literatura

Čechová, Marie; Styblík, Vlastimil. Čeština a její vyučování : didaktika českého jazyka pro učitele základních a středních škol a studenty učitelství. 2., upravené vydání, v SPN - pedagogickém nakladatelství vyd. 1. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 1998. ISBN 80-85937-47-6.Šebesta, Karel. Od jazyka ke komunikaci : didaktika českého jazyka a komunikační výchova. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-711-9.Kožmín, Zdeněk. Tvořivý sloh : Malé traktáty a malé scénáře. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-7187-037-4.Hausenblas, Ondřej. Vrátíme smysl hodinám češtiny? : Úvaha a praktický návrh, jak učinit náš vyučovací předmět hodným žákova zájmu. Zbuzany, 1993.

Požadavky

Aktivní podíl studentů na řešení konkrétních modelových situací, na přípravě rozmanitých motivačních metod, aktivizačních forem práce a metod podporujících kreativitu žáků středních škol různých věkových kategorií.Seminární práce v písemné podobě. Její prezentace v semináři s využitím aplikace Power Point. Student volí jedno z následujících témat:Jazykové hry v hodinách ČJ na SŠObrazový materiál v hodinách ČJ na SŠ Poezie v jazykovém a slohovém vyučování na SŠHudba ve slohovém vyučování na SŠPrvky dramatické výchovy v jazykovém vyučování na SŠVyužití psané publicistiky v hodinách ČJ na SŠVyužití rozhlasové publicistiky ve vyučování českému jazykuVyužití televizní publicistiky ve vyučování českému jazykuUplatnění krátkého filmu v hodinách ČJ na SŠ

Garant

PaedDr. Jana Vejvodová, CSc.