Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia českého jazyka NŠ (KČJ / 9ÚJNR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / 9ÚJNR - Úvod do studia českého jazyka NŠ, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář - program, požadavky k zápočtu, studijní literatura. Odborná terminologie.2. Český pravopis - principy, typy pravopisných jevů.3. - 7. Lexikální pravopis - procvičování, diktáty a testy. Klasifikace českých vokálů a konsonantů. Změny hlásek v proudu řeči - asimilace.8. - 9. Morfologický pravopis - procvičování, diktáty a testy. Zvukové prostředky a členění souvislé řeči10. - 12. Syntaktický pravopis - procvičování, diktáty a testy. Česká výslovnostní norma.

Získané způsobilosti

Studenti- identifikují pravopisné jevy v textu ve smyslu jejich typů,- umějí vysvětlit základní principy lexikálních, morfologických a syntaktických pravopisných jevů a nejčastějších odchylek,- rozpoznají pravopisné nedostatky v defektním textu,- rozumějí podstatě fonetického systému češtiny a jeho fungování v reálné mluvní situaci,- analyzují mluvený text,- ovládají a aplikují zásady správné výslovnosti,- jsou schopni porovnat jazykové prostředky psaného a muveného textu a zhodnotit jejich funkci a komunikační hodnotu,- ovládají základní lingvistickou terminologii,- účelně využívají odborné literatury a dalších informačních zdrojů pro rozšiřování svých znalostí.

Literatura

Klimeš, Lumír. Česká fonetika : Určeno pro posl. 1. roč. učitelství VVP [všeobec. vzdělávacích předmětů]. 3., přeprac. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta, 1983. Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois. Česká mluvnice : Vysokošk. učebnice. 6. vyd. Praha : SPN, 1988. Hůrková, Jiřina. Česká výslovnostní norma. 1. vyd. Praha : Scientia, 1995. ISBN 80-85827-93-X.Hubáček, Jaroslav. Český jazyk pro studující učitelství v 1.-4. ročníku základní školy. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-23958-7.Hubáček, Jaroslav; Jandová, Eva; Svobodová, Jana. Čeština pro učitele. [Opava] : Vade Mecum, 1998. ISBN 80-86041-30-1.Šmilauer, Vladimír. Nauka o českém jazyku. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. Pravidla českého pravopisu : školní vydání včetně Dodatku. Vyd. 2., rozš., V nakl. Fortuna 1.-dotisk. Praha : Fortuna, 2002. ISBN 80-7168-679-4.Kroupová, Libuše. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 4. Praha : Academia, 2005. ISBN 80-200-1347-4.Romportl, Milan. Základy fonetiky : Určeno pro posl. fak. filozof. 2. vyd. (v SPN 1. vyd.). Praha : SPN, 1985.

Požadavky

Podmínky k udělení zápočtu:1. prezentace - výklad pravopisného jevu2. zápočtový test (75 % úspěšnost), včetně diktátu

Garant

PaedDr. Jitka Málková, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Jitka Málková, Ph.D.PaedDr. Jitka Málková, Ph.D.