Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština jako cizí jazyk 2 (KČJ / CJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / CJ2 - Čeština jako cizí jazyk 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem gramatika, vznik gramatiky a její vývoj.2. Druhy gramatiky, jejich specifika; gramatika pedagogická (didaktická)3. Role gramatiky ve vyučovacích metodách cizích jazyků.4. Prezentace gramatiky českého jazyka v učebnicích češtiny pro cizince.5. Lingvodidaktické mluvnické pravidlo.6. Gramatické minimum, otázka výběru a uspořádání mluvnického učiva.7. Lingvodidaktický popis gramatiky českého jazyka jako jazyka cizího - vybrané kapitoly (I - sloveso; II - lokální prepozice; III - prepozice temporální, finální a kauzální; IV - rod, číslo a pád; V - přídavná jména a zájmena; VI - číslovky)8. Čeština jako cizí jazyk - výsledky a výhledy.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni vykládat gramatiku českého jazyka (její formální i funkční aspekty, její fungování i řečové užití) jinojazyčnému mluvčímu, dovedou vytvářet sylabus kurzu, mají zkušenosti s přípravou na vyučovací hodinu češtiny jako cizího jazyka, umějí připravovat různé typy cvičení, aplikují ve výuce komunikační přístup, umějí analyzovat základní příčiny nejfrekventovanějších chyb.

Literatura

Hrdlička, Milan. Cizí jazyk čeština. Praha : ISV, 2002. ISBN 80-85866-98-6.Poldauf, Ivan; Šprunk, Karel. Čeština jazyk cizí : mluvnice češtiny pro cizince. 1. vyd. Praha : SPN, 1968. Mluvnice češtiny : Vysokošk. učebnice pro stud. filozof. a pedagog. fakult aprobace čes. jazyk. 1. Praha : Academia, 1986. Hrdlička, Milan. Předložky ve výuce češtiny jako cizího jazyka. Vyd. 1. V Praze : Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0031-5.učební materiály češtiny pro cizince.

Požadavky

Aktivní účast v diskusi, vypracování referátu a zadané samostatné práce, úspěšné napsání zápočtového testu, náležitá docházka.

Garant

Doc. PhDr. Milan Hrdlička, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Milan Hrdlička, CSc.