Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Drama a divadlo pro děti (KČJ / DDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / DDD - Drama a divadlo pro děti, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Drama pro děti jako literární žánr v kontextu dramatické tvorby pro dospělé, v kontextu literatury pro děti a mládež (z literárněhistorického a literárněteoretického aspektu), původní dramatická tvorba (autoři a díla), dramatizace epických žánrů (pohádka, příběh s dětským hrdinou, dobrodružná próza - autoři a díla), scénická realizace a její typy (divadelní, televizní, loutková inscenace, divadlo živého herce, specifičnost rozhlasové hry, komunikativní koncepce představení), česká divadla tvořící pro děti (profesionální, amatérská), divadelní kritika (problematika teatrologické reflexe inscenace), místo dramatu a divadelního (televizního, rozhlasového) představení v literární výchově (na ZŠ, SŠ).1. Drama jako literární druh v literatuře pro dospělé (geneze žánru).2. Historie divadla, historie loutkového divadla.3. Drama v kontextu literatury pro děti a mládež.4. Původní česká dramatická tvorba pro děti, včetně dramatizací epických literárních látek (autoři a díla).5. Scénická realizace hry pro děti a její typy (divadelní, televizní inscenace, specifičnost rozhlasové hry)6. Loutková inscenace, divadlo živého herce, otázky režie, výpravy, scénografie, scénické hudby7. Česká divadla tvořící pro děti (profesionální, amatérská), význačné osobnosti divadelníků8. Divadelní kritika (problematika teatrologické reflexe inscenace).9. Místo dramatu a divadelního (televizního, rozhlasového) představení v literární výchově (na ZŠ, SŠ).10. Návštěva plzeňského Muzea loutek, kritická reflexe.K tématu č. 5 a 6 bude podle možností pozván divadelník, k tématu č. 8 divadelní kritik.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- aplikovat základní poznatky o dramatu a divadle pro děti- operovat poznatky o profesionální i amatérské divadelní tvorbě, především Plzeňska, ale i další- pracovat s literárněkritickým materiálem o dramatu a divadle pro děti- kriticky reflektovat a analyzovat představení divadla pro děti z aspektu diváckých kompetencí dítěte a pubescenta- didakticky připravit a zorganizovat návštěvu žáků v divadle (motivace, následná beseda ? interpretace dramatu a diváckého zážitku) v rámci školní literární (a divadelní) výchovy žáka ZŠ

Literatura

Provazník, Jaroslav. Děti a loutky : chrudimské kapitoly moderního dětského divadla. Praha : Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze, 2008. ISBN 978-80-7331-111-7.Eds. Jiří Oudes, Jaroslav Provazník. Dětské loutkové divadlo. Praha: Albatros, 1980. Zich, Otakar. Estetika dramatického umění : Teoretická dramaturgie. Praha : Panorama, 1987. Vašíček, Pavel. Plzeňské loutkářství : historie a současnost. Plzeň : Divadlo Alfa, 2000. ISBN 80-238-5457-7.Veltruský, Jiří. Příspěvky k teorii divadla. Praha : Divadelní ústav, 1994. ISBN 80-7008-046-9.Just, Vladimír. Z dílny malých scén. Praha : MF, 1989. ISBN 80-204-0037-0.Pošíval, Zdeněk. Základy pojmů v dramatickém umění. Praha: SKKS, 1988. Stehlíková, Eva. Antické divadlo. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1105-8.Magnin, Charles. Dějiny loutkového divadla v Evropě 1. Praha : AMU, 2005. ISBN 80-7331-052-X.Dubská, Alice. Dvě století českého loutkářství : vývojové proměny českého loutkového divadla od pol. 18. stol. do r. 1945. Praha : AMU, 2004. ISBN 80-7331-008-2.Vostrý, Jaroslav. Materiály ke studiu režie a dramaturgie. Praha : SPN, 1989. Šrámková, Vítězslava; Valenta, Jan. Místopis českého amatérského divadla I. A-M. Praha : Artama, 2001. ISBN 80-7068-154-3.Šrámková, Vítězslava; Valenta, Jiří. Místopis českého amatérského divadla II. N-Ž. Praha : Artama, 2002. ISBN 80-7068-155-1.Vostrý, Jaroslav. Režie je umění. Praha : Divadelní fakulta Akademie múzických umění, 2001. ISBN 80-85883-93-7.

Požadavky

1. Aktivní práce v semináři - účast v diskusi na dané téma2. Referát o odborné publikaci vztahující se k problematice dramatu a divadla, zvláště pro děti, přednesený v semináři. Alternativa: Týmová práce v badatelském úkolu bibliografickém - na základě excerpce titulů odborné lit. pořídit soupis her s dětským aspektem 3. Pokus o divadelní kritiku zhlédnutého divadelního představení přednesený v semináři.4. Portfolio s citačním záznamem a stručným hodnocením nejméně čtyř zhlédnutých divadelních inscenací her pro děti.

Garant

PhDr. Jaroslava Nováková, Ph.D.