Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická gramatika (KČJ / HIG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / HIG - Historická gramatika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Periodizace vývoje českého jazyka. Vývojové procesy v pračeském období.Vývojové procesy staročeského fonologického systému.Vývojové procesy ve staročeském morfologickém systému jmen - vývoj deklinace jmenné.Vývojové procesy ve staročeském morfologickém systému jmen - vývoj deklinace zájmenné.Vývojové procesy ve staročeském morfologickém systému adjektiv.Staročeské sloveso - úvodní poučení z hlediska formální i funkční morfologie.Staročeské slovesné tvary určité - forma, funkce, vývoj.Vývojové postupy v konjugačním systému.Staročeská slovní zásoba - charakteristika, vývojové postupy (se zaměřením na slovotvorný subsystém).Úvod do dialektologie. Předmět, metody. Charakteristika českých nářečních skupin.Česká nářečí v užším smyslu.Nářeční podskupina jihozápadočeská.Poučení o pramenech, způsobech vydávání staročeských textů. Analýza jazykového materiálu se zaměřením na hláskový vývoj v praslovanském období.Analýza jazykového materiálu se zaměřením na hláskový vývoj v pračeském a staročeském období.Analýza jazykového materiálu se zaměřením na morfologický vývoj substantiv, zájmen a adjektiv ve staročeském období.Analýza jazykového materiálu se zaměřením na morfologický vývoj staročeských slovesných tvarů určitých a neurčitých.Komplexní rozbor staročeského textu.Analýza nářečních textů.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti hlavních vývojových procesů ve všech jazykových rovinách češtiny, dovedou je vysvětlit, jsou schopni aplikovat poznatky při výkladu vybraných staročeských textů. Jsou schopni samostatně interpretovat staročeský text, rozumí diachronnímu přístupu k jazyku, dokáží ho aplikovat při hodnocení jazykových jevů současné češtiny.

Literatura

Lamprecht, Arnošt; Bauer, Jaroslav; Šlosar, Dušan. Historická mluvnice češtiny : Vysokošk. učebnice pro stud. filozof. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1986. Bělič, Jaromír; Kamiš, Adolf; Kučera, Karel. Malý staročeský slovník. Vyd. 1. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. Pabeničský (slovníková hesla vycházejí dosud v sešitech). ---. Slovník staročeský : Díl první;A-J. V Praze : Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a Česká grafická spole, 1903. Gebauer, Jan. Slovník staročeský. 1, A - J. 2. nezm. vyd. Praha : Academia, 1970. Gebauer, Jan. Slovník staročeský. 2, K - N. 2. nezm. vyd. Praha : Academia, 1970. Staročeský slovník. dodatky, Úvodní stati, soupis pramenů a zkratek. 1. vyd. Praha : Academia, 1968. Staročeský slovník. 3, Na - obíjěti sě. 1. vyd. Praha : Academia, 1977. Staročeský slovník. 4, Obilé - ožžený. 1. vyd. Praha : Academia, 1984.

Požadavky

Dílčí testy, závěrečný test, seminární práce - rozbor staročeského textu, složení ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Eva Pasáčková, CSc.

Vyučující

PaedDr. Helena Chýlová, Ph.D.PhDr. Eva Pasáčková, CSc.