Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární komparatistika 2 (KČJ / KOMP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / KOMP2 - Literární komparatistika 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uplatnění psychoanalytických teorií v komparatistice (Freud, Lacan)2. Fenomenologické a existencialistické přístupy (Heidegger, Ingarden, Sartre, Patočka)3. Podněty ruské formální školy (Šklovskij, Tyňanov, Ejchenbaum, Propp, Jakobson)4. Český strukturalismus (Mukařovský, Wellek, Veltruský, Vodička, Červenka)5. Frankfurtská škola (Benjamin, Adorno)6. New Criticism (Frye)7. Francouzský strukturalismus (Lévi-Strauss, Greimas, Barthes, Kristevová, Todorov, Genette)8. Ostatní evropský strukturalismus (Bachtin, Lotman)9. Poststrukturalismus (Eco, Foucault, Derrida)10. Postmodernistické impulzy komparatistice (Lyotard, Vattimo)11. Problémy komparatistiky v éře multimedií I12. Problémy komparatistiky v éře multimedií II13. Shrnutí

Získané způsobilosti

Po absolvování discipliny bude student schopen- orientovat se v problematice historie a vývoje discipliny- orientovat se v metodologii a terminologii discipliny- prakticky je aplikovat - analyzovat, interpretovat, komparovat a hodnotit díla světové i domácí literatury i díla různých uměleckých odvětví v rámci příslušných kontextů.

Literatura

Wollman, Slavomír. Česká škola literární komparatistiky. Praha : Univerzita Karlova Praha, 1988. Jakobson, Roman. Poetická funkce. Jinočany : H & H, 1995. ISBN 80-85787-83-0.Kundera, Milan. Umění románu : Cesta Vladislava Vančury za velkou epikou. 1.vyd. Praha : Československý spisovatel, 1960. Haman, Aleš. Úvod do studia literatury a interpretace díla. 1. vyd. České Budějovice : Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, 1997. ISBN 80-7040-230-X.

Požadavky

Seminární práce.

Garant

PaedDr. Jiří Staněk, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Daniel Bína, Ph.D.PaedDr. Jiří Staněk, CSc.