Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura v období protektorátu (KČJ / LIPČM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / LIPČM - Literatura v období protektorátu, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literatura v období druhé republiky.2. Dobové polemiky a diskuze spisovatelů na stránkách denního tisku (katolíci).3. Situace v literatuře po 15. březnu 1939 do podzimu 1941 - nařízení, zákazy, cenzura, instituce řídící kulturní dění v PČM.4. Situace v literatuře po 15. březnu 1939 do podzimu 1941 - proměny žánrů a témat v próze, interpretace textu.5. Situace v literatuře po 15. březnu 1939 do podzimu 1941 - proměny žánrů a témat v poezii, interpretace textu.6. Divadlo v období PČM - náměty, zákazy, atmosféra, poměr německé okupační moci k českým divadlům.7. Film v období PČM - scénáře, náměty, propaganda ve filmu.8. Žurnalistika v období PČM -řízení tisku, rušení jednotlivých tiskovin, příspěvky spisovatelů na stránkách denního tisku (témata, styl).9. Žurnalistika v období PČM - tiskové porady a analýza novinových textů, měsíčník Přítomnost (srovnání několika vydání se zaměřením na příspěvky spisovatelů).10. Situace v literatuře po roce 1941 - odraz reality (stanné právo, popravy, výhrůžky) v próze, interpretace textu.11. Situace v literatuře po roce 1941 - odraz reality v poezii, interpretace textu.12. Literatura, noviny, časopisy a odboj.13. Kolaborace - ukázky a analýza děl, jejichž autoři spolupracovali s okupačním režimem.

Získané způsobilosti

Studenti dokáží charakterizovat žánrový a tematický vývoj protektorátní literatury a uvést hlavní představitele. Mají přehled o historickém vývoji a orientují se v jednotlivých institucích a osobách protektorátního kulturního života. Dokáží interpretovat texty s ohledem na kulturně politický a literárněhistorický kontext.

Požadavky

Seminární práce na zvolené téma + diskuse nad ní; témata prací budou upřesněna na začátku semestru.

Garant

PaedDr. Jiří Staněk, CSc.