Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a tvoření slov (KČJ / LLTSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / LLTSV - Lexikologie a tvoření slov, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obtížnější otázky slovotvorby. Lexikální problematika RKZ. Problematika překladu. Mluvená čeština dnes, stratifikace národního jazyka. Běžně mluvený jazyk, mluva brněnské plotny.Spisovnost a nespisovnost v současné češtině. Jazyk současné reklamy. Frazeologie a frazeologismy. Lexikální jazykové prostředky v jazyce současné publicistiky. Přejatá a cizí slova slova v současné češtině zejména anglicismy a neologismy.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- samostatně analyzovat text z lexikálního hlediska, - klasifikovat lexikální jazykové prostředky, - vymezit specifiku aplikace jednotlivých lexikálních prostředků,- porovnat funkci vybraných lexikálních prostředků v daných typech textů,- odborně popsat záměr autora textu a záměrný vliv a působení textu na adresáta.

Literatura

Filipec, Josef; Čermák, František. Česká lexikologie. 1. vyd. Praha : Academia, 1985. Hauser, Přemysl. Nauka o slovní zásobě. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1980. Chloupek, Jan. Stylistika češtiny. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1991. ISBN 80-04-23302-3.Pokorný, Ludvík. Úvod do české lexikologie : Určeno pro posl. pedag. fak. v Čes. Budějovicích. 2. vyd. České Budějovice : Pedagogická fakulta, 1991. Němec, Igor. Vývojové postupy české slovní zásoby. Praha : Academia, 1968.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:a) splnění seminárního úkolu - referát v semináři,b) seminární práce na dané téma.

Garant

PaedDr. Helena Chýlová, Ph.D.