Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paraliteratura (KČJ / PARA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / PARA - Paraliteratura, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické vymezení kategorií tzv. paraliteratury.2. Kýč a postmoderna v soudobé české próze (M. Viewegh).3. Sémantická typologie tzv. Červené knihovny.4. Žánr westernu a dobrodružné literatury.5. Problematika hororu jako literárního žánru.6. Kýč a postmoderna v podobě filmu a filmového scénáře.7. Problematika televizního "večerníčku" a vývoje tohoto žánru.8. Prozaické texty v populárních časopisech.9. Literární čtivo a televizní seriál podle románové předlohy.10. Reklama a paraliteratura.11. Postmodernismus a parafráze tzv. kýčovitosti.12. Teorie kýče v pojetí italského estetika Umberta Eca.

Získané způsobilosti

Po absolvování discipliny student bude schopen- orientovat se v problematice geneze a vývoje postulátů tzv. masové kultury- orientovat se ve spektru literárních žánrů a v nové situaci literární tvorby - kvalifikovaně posoudit vztah inspirovaného uměleckého díla k dílu inspirujícímu (literární či jiná předloha)- analyzovat, komentovat a hodnotit produkty tzv. mediální scény- analyzovat kromě klasických žánrů (rodokaps, červená knihovna či agitační politická literatura) žánr televizního a rozhlasového seriálu- aplikovat získané vědomosti kreativním způsobem (vlastní tvůrčí činnost).

Literatura

Mocná, Dagmar. Červená knihovna : studie kulturně a literárně historická : pohled do dějin pokleslého žánru. Praha : Paseka, 1996. ISBN 80-7185-075-6.McLuhan, Marshall. Jak rozumět médiím : extenze člověka. Praha : Odeon, 1991. ISBN 80-207-0296-2_.Hrabák, Josef. Napínavá četba pod lupou : Ze studií o paraliteratuře. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1986. Eco, Umberto. Skeptikové a těšitelé. Praha : Svoboda, 1995. ISBN 80-205-0472-9.Kulka, Tomáš. Umění a kýč. Praha : Torst, 1994. ISBN 80-85639-17-3.

Požadavky

Referát na dojednané téma.

Garant

PaedDr. Jiří Staněk, CSc.