Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Recitace a výraz. čtení jako metoda lit. (KČJ / REC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / REC - Recitace a výraz. čtení jako metoda lit., Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata povinně volitelného semináře:1. Recitační interpretace uměleckého textu ve vztahu ke čtenářské a literárněvědecké interpretaci, vztah významovosti textu, čtenářské konkretizace a recitačního výrazu.2. Výrazné čtení a umělecký přednes - vztah normy a jejího estetickofunkčního porušování.3. Praktické zvládnutí techniky výrazného čtení (dech, hlas, výslovnost, frázování výpovědi).4. Interpretační etudy neverbálního a verbálního výrazu.5. Vztah přednašeče a lyrického subjektu, přednašeče a vypravěče textu, přednašeče a postavy.6. Konzultace v přípravě výrazného čtení a recitace studentů, hodnocení čtenářských výkonů, kritické poslouchání čtení či memorování.7. Metodika výrazného čtení žáka, výrazné čtení jako nástroj didaktické interpretace textu ve fázi interpretační a jako cíl ve fázi konkretizační.Práce v semináři je založena na praktické interpretační práci s uměleckým textem.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- aplikovat znalost normy mluveného projevu (ortoepii, funkční užití intonačních prostředků pro frázování promluvy) prakticky ve vlastním mluvním projevu,- interpretovat umělecký text z aspektu jeho ozvučení, tj. hlasitým čtením vyjádřit hodnocení jeho významů, - recitační interpretaci uměleckého textu prakticky užít jako způsob sebevyjádření,- řešit teoreticky i prakticky didaktické funkce výrazného čtení a recitace jako metod školní literární výchovy (čtení a recitace učitele, žákovské výrazné čtení, vstup do role jako metoda didaktické interpretace textu).

Literatura

Disman, Miloslav. Dětský přednes a dramatický projev. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1968. Štembergová-Kratochvílová, Šárka. Metodika mluvní výchovy dětí. 2., upravené a rozš. vyd. Jinočany : H & H, 1993. Valenta, Josef. Metody a techniky dramatické výchov. Praha: Agentura Strom, 1997. Šrámková, Vítězslava; Hůrková-Novotná, Jiřina. Mluvený projev a přednes : Učebnice pro 2. a 3. roč. stř. pedagog. škol a pro učitele gymnázií pro nepovinný předmět Umělecký přednes. 1. vyd. Praha : SPN, 1984. Mukařovský, Jan. O motorickém dění v poezii. Praha : Odeon, 1985. On-line katalogy knihoven. Hůrková-Novotná, Jiřina. Próza versus poezie. Praha, 1998. ISBN 80-7068-125-X.Disman, Miloslav. Receptář dramatické výchovy. Praha : SPN, 1976. Tvořivá dramatika. Koťátková, Soňa. Vybrané kapitoly z dramatické výchovy. Praha: Karolinum, 1998. Machková, Eva. Základy dramatické výchovy. 1.vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1980.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Seminarista si zvolí buď recitační výstup s volně vybraným textem, nebo didaktický výstup, v kterém v modelové komunikační situaci užije metodu výrazného čtení žáka v interpretační funkci.

Garant

Doc. PaedDr. Ladislava Lederbuchová, CSc.