Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie spis. jazyka a jaz. kultura (KČJ / TS1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJ / TS1K - Teorie spis. jazyka a jaz. kultura, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - vytvoření projektových týmů, zadání projektového úkolu - vybraný problém současné komunikace.2. Teoretická příprava pro sběr a analýzu jazykového materiálu.3. Shrnutí základních poznatků z teorie spisovného jazyka a jazykové kultury. Vyhledání a studium sekundární literatury včetně časopiseckých článků.4. Shrnutí základních poznatků z teorie spisovného jazyka a jazykové kultury. Vyhledání a studium sekundární literatury včetně časopiseckých článků.5. Seznámení s metodou sběru jazykového materiálu - Český jazykový korpus.6. Sběr jazykového materiálu.7. Sběr jazykového materiálu.8. Analýza jazykového materiálu podle zvolených kritérií.9. Analýza jazykového materiálu podle zvolených kritérií.10. Vyhodnocení, zpracování výsledků.11. Příprava prezentace.12. Obhajoba výsledků.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni samostatně analyzovat současné jazykové projevy, kriticky hodnotit užité jazykové prostředky z hlediska adekvátnosti jejich užití vzhledem k funkci projevu, aplikovat poznatky teorie spisovného jazyka při hodnocení vývojových tendencí současného systému češtiny. Dovedou v týmu vyřešit zadaný jazykový projekt, prezentovat a obhájit výsledky řešení.

Literatura

Daneš, František. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha : Academia, 1997. ISBN 80-200-0617-6.Dynamika současné češtiny z hlediska lingvistické teorie a školské praxe : Věd. konf. Houštka u Staré Boleslavi 3.-5. září 1986, katedra čes. jazyka a lit. pedagogické fak. Univ. Karlovy : [Sborník referátů]. 1. vyd. Praha : Univ. Karlova, 1988. Bělič, Jaromír. Kultura českého jazyka. Liberec : Severočeské nakladatelství, 1969. Daneš, František. O češtině pro Čechy : jazyková příručka. 2. vyd. Praha : Orbis, 1963. Spisovná čeština a jazyková kultura 1993 : sborník z olomoucké konference 23.- 27.8.1993. 1. Praha : Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 1995. ISBN 80-85899-02-7.Spisovnost a nespisovnost dnes : sborník příspěvků z mezinárodní konference Spisovnost a nespisovnost v současné jazykové a literární komunikaci : Šlapanice u Brna 17.-19. ledna 1995. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1996. ISBN 80-210-1304-4.Jedlička, Alois. Spisovný jazyk v současné komunikaci. Praha : Univerzita Karlova, 1978. Havránek, Bohuslav. Studie o spisovném jazyce. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1963. Cuřín, František. Vývojové tendence současné spisovné češtiny a kultura jazyka. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1974.

Požadavky

Vypracování projektového úkolu, prezentace a obhájení zjištěných výsledků na semináři.

Garant

PhDr. Eva Pasáčková, CSc.

Vyučující

PhDr. Eva Pasáčková, CSc.