Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny lékařství (KHI / DĚLÉK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DĚLÉK - Dějiny lékařství, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj léčitelství, lékařství a moderní medicíny v tématech:1. Nemoci a léčitelství v pravěku,2. Lékařství v orientálních despociích,3. Osobnosti antického lékařství, odkaz dnešní medicíně,4. Arabské lékařství,Talmud a zásady židovského lékařství,5. Středověk a objevitelé v medicíně,6. Nové epidemické choroby spojené s rozšiřováním světa,7. Velcí objevitelé 17. a 18. století,8. 19. století - vítězství nad smrtícími epidemiemi,9. Zásadní objevy 20. století,10. Alternativní lékařské metody současnosti - návrat k orientálním technikám.11. Přehled základního pojmosloví. Terminologie moderní medicíny jako nutná výbava dnešního občana.12. Vybrané kapitoly z dějin lékařství - ukázky využití pro vyučování dějepisu v praxi ZŠ a SŠ.

Získané způsobilosti

Student(ka):- prokáže schopnost orientace ve spolehlivých informačních zdrojích- analyzuje vybrané téma (odborné, monografické...) z dějin medicíny - didakticky přesvědčivě, odborně správně a přehledně prezentuje jeho historický vývoj- zorientuje se v hlavních cílech současné medicíny, vědeckého bádání a veřejného zdravotnictví

Literatura

Pollak, K. Bohové, modlitby a zdraví. Praha, 1973. Paul de Kruif. Bojovníci se smrtí. Praha, 1978. de Kruif, P. Bojovníci se smrtí . Praha, 1978. Svobodný, P., Hlaváčková, L. Dějiny lékařství v českých zemích. Praha, 2004. kol. Historie medicíny. Praha, 1999. Vlček, E. Jak zemřeli. Významné osobnosti českých dějin z pohledu antropologie a lékařství. Praha, 1993. Říhová, Milada a kol. Kapitoly z dějin lékařství. Praha, 2005. Schott, H. Kronika medicíny. Praha, 1994. Švejnoha, J. Lékař léčí, příroda uzdravuje. Praha, 1987. Nuland, Sherwin B. Lékařství v průběhu staletí. Praha, 2000. Pollak, Kurt. Medicína dávných civilizací. 2. vyd. Praha : Orbis, 1976. Pollak, K. Medicína dávných civilizací . Praha, 1983. Porter, R. Největší dobrodiní lidstva. Historie medicíny od starověku po současnost. Praha, 2001. Bauer, J. Podivné konce českých panovníků. Třebíč, 2001. Junas, J. Průkopníci medicíny. Praha, 1977. Mil. Matoušek. Přehled dějinného vývoje lékařství. Praha, 1982. Mil. Matoušek. Úvod do studia lékařství. Praha, 1985. Lesný, I. Zpráva o nemocech mocných. Praha, 1984.

Požadavky

Aktivní účast v semináři.Seminární práce. Student:- vybere, zpřehlední a prezentuje vybrané téma: - monografie významné osobnosti lékaře, - charakteristika historicky významného objevu v medicíně, - historický přehled vědeckého poznání ve vytčené oblasti medicíny... apod Závěrečný písemný test. Student(ka) prokáže úspěšné zvládnutí faktografie v přijatelné míře 80% z celkového zadání.

Garant

PaedDr. Helena Východská

Vyučující

PaedDr. Helena Východská