Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika humanitních předmětů (KHI / DHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DHP - Didaktika humanitních předmětů, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Strukturové modely didaktiky humanitních předmětů2. Určující aspekty vyučování v souvislosti s jejich vazbou na strukturové modely didaktiky3.-4. Didaktické metody5.-6. Srovnání otevřené a direktivní formy vyučování7. Modernizace výuky jako komplexní problém8.-9. Použití médií ve vyučovacím procesu10.-11. Příprava učitelů na vyučování v humanitně zaměřených předmětech12. Informační systémy13. Časová rezerva

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v problematice humanitních předmětů, prohloubí si a rozšíří znalosti a vědomosti získané v předcházejících odborných předmětech a bude schopen získané znalosti a vědomosti didakticky aplikovat ve školní praxi.Student se seznámí s různými metodami a formami, zhodnotí je a ve školní praxi si vybere ty nejvhodnější pro výuku konkrétního daného oboru.Student rozpozná učebnice a didaktické pomůcky vhodné k výuce, zdůvodní jejich výběr a bude s nimi efektivně pracovat.Student prezentuje své vlastní didaktické nápady a účelně je aplikuje ve školní praxi.Student pracuje s moderní prezentační technikou, využívá při výuce dějepisu informační a komunikační technologie.

Literatura

Popper, K., R. Bída historicismu. Praha, 2000. ISBN 80-86005-80-1.Žáček, P. Boje o minulost. Deset let vyrovnávání se s komunistickou minulostí - pokus o přeběžnou bilanci. Brno, 2000. Kolektiv autorů. Přes práh totality. Metodická příručka pro výuku moderních československých a českých dějin po druhé světové válce. Zlín, 2009. Julínek, Stanislav. Úvod do teorie a praxe výuky dějepisu. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1995. ISBN 80-210-1225-0.Jílek, T. a kol. Vybrané kapitoly z didaktiky I. Plzeň, 1998. Jílek, T. a kol. Vybrané kapitoly z didaktiky II. Plzeň, 1996. Breitfelder, M., Východská, H. 50. léta a videosvědectví dětí politických vězňů. Metodická příručka pro pedagogické pracovníky. Praha, 2009.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zvolené téma. Zápočtový test.

Garant

Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc.