Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dějepisu 2 (KHI / DID2Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DID2Z - Didaktika dějepisu 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní učivo předmětu dějepis, výběr, uspořádání a alternativní možnosti obsahu učiva,2. Učebnice dějepisu, zásady tvorby a produkce učebnic dějepisu, aktuální učebnicová nabídka3. Učebnice dějepisu II. analýza hlavních učebnic (s doložkou MŠMT)4. Aplikace aktivizačních metod v současných podmínkách českého školství a vyučování dějepisu5. Specifika vyučování dějepisu s ohledem na psychosomatický vývoj dítěte6. Projektové vyučování7. Využití odborných institucí a památek "národní hrdosti" ve vyučování dějepisu8. Kurikulární reforma, úvod do problematiky9. Kurikulární reforma - motivy, hlavní zásady, kurikulární dokumenty10. - 12. Výstupová praxe a její rozbor.

Získané způsobilosti

Student(ka):- aplikuje dané historické téma na didaktické přípravě konkrétní vyučovací jednotky- prokáže schopnost přesvědčivé didaktické analýzy vyučovací hodiny, a to s využitím zásad moderní metodiky a aktivizačních forem práce- dokáže zpřehlednit a zhodnotit současné výukové materiály a učebnice, vybrat zdroje vedoucí k obecné i kritické znalosti historického tématu pro žáky ZŠ a VG

Literatura

Růžičková, J. Didaktické inspirace. Praha, 1997. Čapek, Vratislav. Didaktika dějepisu. Díl 2, Výchovně vzdělávací proces v dějepise. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1988. Čapek, Vratislav. Pojetí dějepisu jako učebního předmětu : K teorii výběru dějepisného učiva // : Seminární učební text z metodiky dějepisu jako učebního předmětu. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1966. Alberty, J. Úvod do vyučovania dejepisu. Bratislava, 1988. Jílek,T., Čapek, V. Vybrané kapitoly z didaktiky dějepisu I., II. Plzeň, 1994. Janovský, Julius. Základy didaktiky dějepisu : Učebnice pro studium oboru učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů na filozof. a pedagog. fakultách. 1. vyd. Praha : SPN, 1984.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích. Znalost kurikulárních dokumentů, informačních zdrojů a diskusních prostředí pro účelné řešení problémů KR.Vystoupení v semináři s řešením modelové situace výuky dějepisu s využitím multimédií.Vypracování seminárního úkolu - didakticky přesvědčivá prezentace vybraného edukačního tématu.Výstupová praxe.Zápočtový test. Student(ka) prokáže úspěšné zvládnutí faktografie v přijatelné míře 80% z celkového zadání.

Garant

PaedDr. Helena Východská

Vyučující

PaedDr. Helena Východská