Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Institucionální a soc. podoba stř. uni. (KHI / ISPSU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ISPSU - Institucionální a soc. podoba stř. uni., Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Základní pojmy univerzitních dějin, univerzitní prameny, literatura, požadavky k zápočtu2)Vznik a institucionální podoba univerzity v Paříži3)Vznik a institucionální podoba univerzity v Boloni4)Vznik a institucionální podoba univerzit v Oxfordu a Cambridge5)Ostatní univerzity v západní a jižní Evropě do 14. století6)Pražská středověká univerzita v celoevropském kontextu7)Další univerzity střední Evropy8)Výuka a udělování gradů, univerzitní slavnosti9)Učitelé a studenti, univerzita jako sociální fenomén, univerzitní peregrinace10)Vztah univerzity k ostatním autoritám tehdejší společnosti11) Nástin vývoje univerzit od středověku po současnost12) Test, udělení zápočtů

Získané způsobilosti

Student objasní původní středověkou podobu univerzity a rozliší její jednotlivé institucionální typy. Vysvětlí a zhodnotí postupný vývoj jednotlivých univerzitních úřadů, reflektuje proměny výuky i sociálního složení univerzitní korporace. Ve všech těchto parametrech dokáže porovnat středověkou univerzitu s dnešní. Ke studiu užívá cizojazyčnou literaturu.

Literatura

Walter RÜEGG (ed.). A History of the University in Europe. vol. I. Universities in the Middle Ages, ed. by Hilde de RIDDER - SYMOENS, Cambridge, 1992. ISBN 0-521-36105-2.Svatoš, Michal (red.). Dějiny Univerzity Karlovy. I, 1347/48-1622. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 1995. ISBN 80-7066-968-3.Rainer Christoph SCHWINGES. Deutsche Universitätsbesucher im 14. und 15. Jahrhundert. Studien zur Sozialgeschichte des alten Reiches. Stuttgart, 1986. ISBN 3-515-04561-9.Walter STEFFEN. Die studentische Autonomie in mittelalterlichen Bologna, Eine Untersuchung über die Stellung der Studenten und ihrer Universitas gegenüber Professoren und Stadtregierung im 13./14. Jahrhundert. Bern, 1981. Le Goff, Jacques. Intelektuálové ve středověku. vyd. 1. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-256-7.Olga WEIJERS. Terminologie des universités au XIIIe siecle. Roma, 1987. Hastings RASHDALL. The Universities of Europe in the Middle Ages. A New Edition in three Volumes, ed. by F. M. Powicke and A. B. Emden, vol. I-III, Oxford, 1936.

Požadavky

Samostatně připravený a prezentovaný referát z cizojazyčné literatury (jazyk i rozsah textu je přizpůsoben deklarovaným znalostem studenta). Kontrolní zápočtový test.

Garant

Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Kilián, Ph.D.