Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská myšlenka v dějinách (KHI / RMVD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / RMVD - Ruská myšlenka v dějinách, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí ruských dějin v tradiční chronologii:1. Východní Slované, historicko kulturní charakteristika.2. Kijevská Rus a soupeření v ruském prostoru.3. Moskevská Rus a její vzestup.4. Rurikovci. Vrcholní panovníci ruského středověku.5. Cíle a historické možnosti Romanovců.6. 19. století v Rusku - politická a společenská hnutí.7. Výtvarné umění, klasická ruská hudební tvorba.8. Ruská myšlenka a historická skutečnost v revoluci 1917.9. Stalinismus.10. - 12. Vybraná témata ze současnosti Ruska.

Získané způsobilosti

Student(ka):- zpřehlední hlavní etapy vývoje Ruska, jeho různých státních a politických forem.- získá povědomí o kulturním vývoji ruské společnosti a o specifikách ruského umění- vyjádří základní současné problémy vyplývající z česko ruských historických vztahů- prokáže schopnost orientovat se v současných objektivních informačních zdrojích o ruské historii a životním stylu

Literatura

Dvorník, F. Zrod střední a východní Evropy, Mezi Byzancí a Římem. Praha . Zástěrová, B. a kol. Dějiny Byzance. Praha , 1992. Marek, L. . Dějiny křesťanství na Rusi. Hostinné , 1996. Švec, L. Dějiny pobaltských zemí. Praha , 1996. Švankmajer, Milan. Dějiny Ruska. Praha : Lidové noviny, 1996. ISBN 80-7106-216-2.Erickson, C. Kateřina Veliká. Ostrava , 1997. Veber, V. Komunistický experiment v Rusku 1917-1991 aneb Malé dějiny SSSR. Praha, 2001. Veber, V. Leninova vláda (Rusko 1917-1924). Praha , 2003. Abraham, P. Průvodce duchovními a politickými dějinami Ruska 20. století. Praha , 1993. Baberowski, J. Rudý teror. Dějiny stalinismu. Praha , 2004. Moynahan, B. Rusko 20. století. Praha 1995, 1995. Veber, V. Stalinovo impérium (Rusko 1924-1953). Praha, 2003. Jankajová, M. Tvůrci světových dějin, od antiky po středověk. Bratislava , 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.Seminární práce ve formě referátu nebo eseje. Referát - portrét osobnosti, architektonicky či historicky zajímavé místo, sporná dějinná událost a její hodnocení v literatuře apod. Esej - ruská myšlenka v dějinách. Úvaha nad ruskými dějinami (či jejich úsekem) klade nároky na odbornou erudici a schopnost argumentace s použitím literárních odkazů. Přednesená recenze vybraného díla z ruské (sovětské) krásné literatury. Zápočtový test. Student(ka) prokáže úspěšné zvládnutí faktografie v přijatelné míře 80% z celkového zadání.

Garant

PaedDr. Helena Východská

Vyučující

PaedDr. Helena Východská