Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia dějepisu (KHI / ÚVOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ÚVOD - Úvod do studia dějepisu, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Encyklopedie - jejich využití pro historickou práci, základní české a zahraniční encyklopedie. Zadání úkolu č. 1: srovnání vybraného hesla v sedmi encyklopediích, z nichž minimálně dvě budou zahraniční.2. Práce s katalogem Knihovny ZČU a SVK Plzeň.3. Bibliografie a její využití pro historickou práci, druhy bibliografií, základní české, regionální, příp. zahraniční bibliografie (především historické).4. Exkurze do Západočeského muzea (knihovna, mapová sbírka, vybraná expozice).5. Odborné a popularizační časopisy - struktura a význam časopisů, základní české historické časopisy, významné zahraniční historické časopisy. Zadání úkolu č. 2 - charakteristika vybraného časopisu.6. Sestavování bibliografie, formální podoba bibliografických citací. Zadání úkolu č. 3: sestavení bibliografie k vylosovanému historickému tématu, minimálně deset položek, včetně alespoň dvou studií otištěných v časopisech či sbornících7. Archivní příručky. Praktické seznámení se s edicemi pramenů, hlavní ediční řady. Práce s místními kronikami, matrikami a ústním svědectvím.8. Exkurze do Archivu města Plzně. Zadání úkolu č. 4: vyhledání odpovědi na danou otázku ve fondech archivu.9. Využití internetu v historické práci I - hledání pracovišť a odborníků, rešerše v elektronických katalozích českých a zahraničních knihoven.10. Využití internetu v historické práci II - elektronické edice pramenů, archivářské databáze, publikace výsledků historické práce na internetu. Zadání úkolu č. 5: vyhledání konkrétních údajů na internetu.11. Základní syntézy k českým a světovým dějinám.12. Využití a formální náležitosti poznámkového aparátu.13. Zhodnocení vypracovaných úkolů a udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Student samostatně vyhledá relevantní prameny a literaturu k jakémukoli historickému tématu, provede jejich základní historickou kritiku a alespoň teoreticky popíše jednotlivé faktory interpretace. Porovná hlavní odborné časopisy, používá adekvátní historickou terminologii. Aplikuje základní pravidla pro psaní odborného historického textu libovolného žánru, správně užívá bibliografické citace a poznámkový aparát, rozlišuje prameny a literaturu.

Literatura

Vaculík, Jaroslav; Čapka, František. Úvod do studia dějepisu a historický proseminář. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-2482-8.Poláček, Jaroslav; Stellner, František. Internet nejen pro historiky : jak hledat a najít. 1. vyd. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0338-6.Hroch, Miroslav. Úvod do studia dějepisu : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. a filosof. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Bůžek, Václav a kol. Úvod do studia historie. České Budějovice, 1994. ISBN 80-7040-063-3.Bělohlávek, Miloslav. Archív města Plzně : průvodce po fondech a sbírkách. 1. vyd. Plzeň : Západočeské nakladatelství, 1987. Bibliografie českých zemí za rok 1993 - 2000. Praha : Historický ústav AV ČR, 2007. Ohrmund, Andreas; Tiedemann, Paul. Internet für Historiker : eine praxisorientierte Einführung. Darmstadt : Primus Verlag, 1999. ISBN 3-89678-111-1.Rameš, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha : Libri, 2005. ISBN 80-7277-175-2.Bartoš, Josef; Chobot, Karel. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc, 2000. ISBN 80-244-0142-8 .

Požadavky

Poněvadž předměty KHI/ZHS a KHI/ÚVOD jsou obsahově úzce provázány, budou zápočty z obou předmětů budou uděleny současně za vypracování a včasné odevzdání 5 samostatných úkolů, které vytvoří vzájemně provázané portfolio. Předepsaná zkouška z Úvodu do studia dějepisu bude rovněž obsahovat učivo obou uvedených předmětů.

Garant

Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc.PhDr. Marie Malivánková WaskováPhDr. Karel Řeháček