Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy historických studií (KHI / ZHS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ZHS - Základy historických studií, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem historie, její předmět a úkoly, místo v systému věd, předpoklady k historické práci, studium historie na vysoké škole.2. Instituce zabývající se historickým výzkumem - vysoké školy, ústavy AV ČR, historické spolky a společnosti, vybraná bohemistická historická pracoviště v zahraničí.3. Knihovny - jejich činnost a využití pro historickou práci, orientace v knihovních fondech, významné knihovny v regionu, v ČR a v zahraničí.4. Muzea, galerie a památková péče - jejich činnost a využití pro historickou práci, významná muzea v regionu, v ČR a v zahraničí.6. Archivy - jejich činnost a využití pro historickou práci, orientace v archivních fondech, archivní síť v ČR (s důrazem na západní Čechy), vybrané archivy v zahraničí.7. Etapy, podmínky a úskalí historické práce. Historické prameny a odborná literatura - základní definice, rozlišování těchto dvou kategorií.8. Odborná literatura - její druhy a možnosti využití, pravidla pro práci s literaturou. Popularizační literatura a literatura faktu9. Historické prameny a jejich klasifikace.10. Kritika a interpretace pramenů. Edice pramenů.11. Metody historické práce I12. Metody historikovy práce II13. Publikace výsledků historikovy práce - charakteristika jednotlivých forem, obsahová struktura, stylistické a formální náležitosti odborné historické monografie či studie, specifika diplomové práce.

Získané způsobilosti

Absolvent definuje historickou vědu, její specilizované, pomocné a hraniční disciplíny a zařadí je do systému věd. Rozlišuje jednotlivé instituce zabývající se historickým výzkumem a objasní náplň jejich činnosti. Popíše archivní síť v ČR, cnetrální i regionální muzea a knihovny. Vysvětlí jednotlivé knihovnické, archivní a muzejní pomůcky. Rozeznává prameny a literaturu a používá jejich klasifikaci a kriticky posoudí jejich pravost a výpovědní hodnotu. Vysvětlí základní metody historického výzkumu a v konkrétním případě je aplikuje. Rozlišuje jednotlivé historiografické žánry a stanoví jejich základní obsahové i formální náležitosti.

Literatura

Vaculík, Jaroslav; Čapka, František. Úvod do studia dějepisu a historický proseminář. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-2482-8.Bartoš, Josef; Chobot, Karel. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc, 2000. ISBN 80-244-0142-8.Hroch, Miroslav. Úvod do studia dějepisu : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. a filosof. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Bůžek, Václav a kol. Úvod do studia historie. České Budějovice, 1994. ISBN 80-7040-063-3.

Požadavky

Poněvadž předměty KHI/ZHS a KHI/ÚVOD jsou obsahově úzce provázány, budou zápočty z obou předmětů budou uděleny současně za vypracování a včasné odevzdání 5 samostatných úkolů, které vytvoří vzájemně provázané portfolio. Předepsaná zkouška z Úvodu do studia dějepisu bude rovněž obsahovat učivo obou uvedených předmětů.

Garant

Prof. PhDr. Jan Kumpera, CSc.

Vyučující

PhDr. Marie Malivánková Wasková