Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební dovednosti 1 (KHK / 9HD1R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / 9HD1R - Hudební dovednosti 1, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Instrumentální dovednosti: Stupnice C dur protipohybem přes dvě oktávy. Akordy(T5/3, T6,T6/4). Alespoň 10 technických cvičení dle výběru vyučujícího( BGS, Burnam ...). Hra harmonické kadence v C dur. Nejméně 5 písní dohromady akordickým i rozloženým doprovodem z učebnice pro 1.ročník ZŠ( Lišková - Hurník). Předehry, dohry. Chromatický posun dur kvintakordu v rozsahu c1 - c2.Pěvecké dovednosti: Osvojení základů dechové, hlasové, artikulační techniky( pěvecké dýchání, měkké nasazení tónu, jeho správné tvoření a vedení, hlavový tón, artikulace, frázování melodie). Hlasové, dechové a artikulační ústrojí, dětský hlas a jeho problematika, hlasová a duševní hygiena, kultura hlasového projevu. Hlasová cvičení. Zpěv písní lidových a umělých z učebnice pro 1.ročník ZŠ ( Lišková - Hurník).

Získané způsobilosti

Student/ka rozpozná zákonitosti dětského hlasu a jeho vývoj, hlasovou hygienu dítěte i dospělých. Volí odpovídající metody při pěvecké výchově dětí a dokáže je aplikovat.Rozvíjí své pěvecké dovednosti, aby byl/a schopen/schopna vzorově předvést písně různých stylů a žánrů včetně druhého či třetího hlasu při dvojhlasém nebo vícehlasém zpěvu v rámci vyučovacího procesu.Rozvíjí své instrumentální dovednosti, aby byl schopen vzorově předvést písně různých stylů a žánrů na klavír včetně různých hudebních stylizací.Ovládá výchovně vzdělávací strategie, vytváří a realizuje hudebně průpravná cvičení, ovládá efektivní metody a postupy při nácviku písní, které pomáhají žákům v rozvíjení klíčových kompetencí.Chápe odlišnosti různých forem hodnocení ve výuce z pohledu specifických hudebních činností.

Literatura

Böhmová,Grünfeldová,Sarauer. Klavírní škola hry pro začátečníky. Slavíková, Marie. Psychologické aspekty hlasové výchovy žáků základní školy. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-261-6.Učebnice hudební výchovy 1.-5.ročník ZŠ;.

Požadavky

Instrumentální dovednosti: zvládnutí doprovodů lidových a umělých písní z učebnic pro 1.stupeň základní školy a fungující nezávislost rukou při akordickém i rozloženém doprovodu písní( Lišková-Hurník) dle rozpisů jednotlivých etap studia. Zvládnutí technických cvičení (klavír). Pěvecké dovednosti : zvládnutí pěvecké techniky na úrovni požadavků kladených na učitele 1. stupně ZŠ; seznámení s problematikou pěvecké výchovy dětí a mládeže.

Garant

Mgr. et Mgr. Romana Feiferlíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Romana Feiferlíková, Ph.D.Mgr. Marie NovákováMarie Nováková