Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie česko-německých hudebních vazeb (KHK / CNHV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / CNHV - Historie česko-německých hudebních vazeb, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Formou přednášky bude studentům poskytnut základní přehled česko-německých hudebních vztahů, vazeb a inspirací s důrazem na středoevropský kulturní kontext. Akcentována bude zejména situace pohraničního regionu jihozápadních Čech a Bavorska. Přednáška bude proslovena v německém jazyce.

Získané způsobilosti

1. Znalost:znalost základních reálií a terminologie hudebních dějin českých a německých zemízapamatovat si hlavní periodizační období vývoje hudby a hlavní osobnosti české a německé hudbyvyjmenovat a popsat základní vývojové trendy a jejich specifika v případě české a německé hudby2. Pochopení:vysvětlit základní problematiku česko-německých hudebních vztahůrozlišit základní periodizační a výkladová koncepční východiska dějiny hudby v českých zemích a Německuvysvětlit specifika dílčích období, typů hudebních prostředí, hudebních druhů a jejich profilování v souvislosti se středoevropským kulturním klimatem3. Aplikace:vytvoření základního přehledu vývoje hudby ve střední Evropě a zejména v oblastech setkávání provenienčně české a německé hudební kulturyjednotlivá období hudebního vývoje, hudební druhy, skladatelské osobnosti obou kulturních, popř. jazykových prostředí uvést do obecně historických, politických, společenských, kulturních aj. souvislostí4. Analýza:srovnání a analýza specifik jednotlivých hudebně-vývojových období, hudebních druhů, skladatelských osobností v české a německé hudební kultuře5. Syntéza:shrnutí problematiky hudebního vývoje česko-německé střední Evropyrozpoznání a formulace specifik hudebního vývoje v německém pohraničí českých zemí6. Vyhodnocení:uchopí a zhodnotí hlavní trendy ve vývoji české a německé a česko-německé hudby formulují základní principy formování specifické středoevropské hudby a hudební kulturyshrnou význam dosavadního česko-německého hudebního vývoje na současnou světovou hudební kulturu

Literatura

Kumpera, Jan. Dějiny západních Čech. I. díl, Od pravěku do poloviny 18. století. Plzeň : Ševčík, 2004. ISBN 80-7291-108-2.BATKA, Richard. Die Musik in Böhmen. Prag, 1906. FUKAČ, Jiří. Hudba a člověk v prostoru. Opus musicum 2, 1970. Hudba v českých dějinách : Od středověku do nové doby. 2., dopln. vyd. Praha : Supraphon, 1989. ISBN 80-7058-163-8.ASCHENBRENNER, Vít. Poutnická procesí směřující do Klatov - příspěvek k dějinám provozu západočeského barokního poutního centra v letech 1685 - 1785. Klatovy, 2006. ISBN 80-85628-92-9.Fišer, Marcel,; Hůrka, Jindřich; Sýkorová, Lenka. Sborník prací z historie a dějin umění : Klatovy. 2/2003. Klatovy : Galerie Klatovy - Klenová, 2003. FUKAČ, Jiří. Severní Čechy jako problém hudební regionalistiky. Brno, 1980. Fiala, Jaroslav. Západočeská vlastivěda. [Svazek 3], Hudba. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7043-122-9.

Požadavky

písemný zápočtový test

Garant

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.