Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika Hv 1.st.zš 2a (KHK / DIHV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / DIHV2 - Didaktika Hv 1.st.zš 2a, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zvládnutí metodiky hudební výchovy v rozsahu doporučené studijní literatury. Osvojení zadaných pěveckých a instrumentálních dovedností.1.Sluchový a intonační výcvik.Přehled probírané látky :1. Sluchový a intonační výcvik.2.Intonační metoda relativní solmizace, fonogestika.3.Vokální intonace jako prostředek k rozvoji hudebnosti.4.Nácvik písně pomocí intonační metody L.Daniela.5.Pěvecké činnosti jako základ hudebně výchovného procesu.6.Vokály a konsonanty v pěvecké praxi.7.Hlasová cvičení( frázování, dělení slov)8.Hlasová cvičení( vokalizace, výslovnost)9.Nácvik písně metodou imitační.10.Postupy při rozezpívání.11.Dvojhlas( vícehlas) na 1.stupni základní školy.12.Přípravná cvičení pro vícehlasý zpěv.13.Typy dvojhlasu, postupy při nácviku dvojhlasu a vícehlasu.

Získané způsobilosti

Student/ka vymezí umění a identifikuje kulturu jako důležitou a nepostradatelnou součást lidského bytí. Rozpozná zákonitosti dětského hlasu a jeho vývoj, hlasovou hygienu dítěte i dospělých. Na základě analýzy jednotlivých diagnostických metod si ověří zjišťování vad chybné vokální intonace a na praktických úkolech aplikuje zejména metodu jejich odstraňování. Přizpůsobí metody práce pěveckým schopnostem dětí a dokáže je aplikovat v pěveckých činnostech..Rozvíjí své pěvecké dovednosti, aby byl/a schopen/schopna vzorově předvést písně různých stylů a žánrů včetně druhého či třetího hlasu při dvojhlasém nebo vícehlasém zpěvu v rámci vyučovacího procesu.Ovládá hru na klasický hudební nástroj( klavír) a hudební nástroje Orffova instrumentáře a umí jich využívat při vedení hudebních aktivit žáků. Navrhne a vytvoří jednodušší instrumentální doprovody k písním a uvede je do souvislostí s ostatními činnostmi.

Literatura

Sedlák, František; Siebr, Rudolf. Didaktika hudební výchovy na prvním stupni základní školy : Učebnice pro stud. pedagog. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Praktické úkoly z didaktiky hudební výchovy pro 1. stupeň ZŠ : Skripta pro posl. pedag. fak. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1991. ISBN 80-7066-459-2.Daniel, Ladislav. Škola hry na sopránovou zobcovou flétnu = Schule für die Sopranblockflöte. Druhý díl. Praha : Panton, 1996. ISBN 80-7039-312-2.Daniel, Ladislav. Škola hry na sopránovou zobcovou flétnu = Schule für die Sopranblockflöte. První díl. Přeprac. vyd. Praha : Panton, 1995. ISBN 80-7039-227-4.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích. Zvládnutí základů hry na sopránovou zobcovou flétnu v rozsahu 1.dílu školy L.Daniela, pěveckých, poslechových, instrumentálních a hudebně pohybových dovedností. Pět písní s uměle vytvořeným(skladatelem)klavírním doprovodem.

Garant

PaedDr. Jiří Frolík