Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika Hv 1.st.zš 2b (KHK / DIHV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / DIHV3 - Didaktika Hv 1.st.zš 2b, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zvládnutí metodiky hudební výchovy v rozsahu doporučené studijní literatury. Osvojení zadaných pěveckých a instrumentálních dovedností.Přehled probírané látky :1.Tvořivost při vnímání hudby a její vokální postižení.2.Struktura a obsah hudebního díla jako zdroj motivů.3.Poslechové činnosti na 1.stupni základní školy.4.Poslech hudby - psychologické, sociologické aspekty.5.Poslech hudby - metody.6.Instrumentální činnosti na 1.stupni základní školy.7.Úloha sopránové zobcové flétny v hodinách hudební výchovy.8.Hra partitur( instrumentální doprovody k písním).9.Hudební nauka na 1.stupni základní školy.10.Hudebně pohybové činnosti na 1.stupni základní školy.11.Mimotřídní a mimoškolní práce v hudební výchově.12.Sborový zpěv na základní škole.13.Hudebně tvůrčí proces s důrazem na dětskou tvořivost.

Získané způsobilosti

Student/ka vymezí umění a identifikuje kulturu jako důležitou a nepostradatelnou součást lidského bytí. Rozpozná zákonitosti dětského hlasu a jeho vývoj, hlasovou hygienu dítěte i dospělých. Na základě analýzy jednotlivých diagnostických metod si ověří zjišťování vad chybné vokální intonace a na praktických úkolech aplikuje zejména metodu jejich odstraňování. Přizpůsobí metody práce pěveckým schopnostem dětí a dokáže je aplikovat v pěveckých činnostech..Rozvíjí své pěvecké dovednosti, aby byl/a schopen/schopna vzorově předvést písně různých stylů a žánrů včetně druhého či třetího hlasu při dvojhlasém nebo vícehlasém zpěvu v rámci vyučovacího procesu.Ovládá hru na klasický hudební nástroj( klavír) a hudební nástroje Orffova instrumentáře a umí jich využívat při vedení hudebních aktivit žáků. Navrhne a vytvoří jednodušší instrumentální doprovody k písním a uvede je do souvislostí s ostatními činnostmi. Navrhuje výchovně vzdělávací strategie, vytváří a realizuje hudebně průpravná cvičení, formuluje efektivní metody a postupy při nácviku písní, které pomáhají žákům v rozvíjení klíčových kompetencíRealizuje hudebně dramatické techniky a didaktické hry vhodné k osvojování očekávaných výstupů.Na základě vytvoření vlastní přípravy hodiny hudební výchovy s důrazem na tvořivé prvky činnostního pojetí analyzuje jednotlivé kategorie výukového procesu ve vztahu k ŠVP - formuluje konkrétní cíle, strategii vyučování, kompetence a motivace žáka i jeho hodnocení s podporou uplatnění mezipředmětových vztahů v rámci multimediálních výukových podkladůV semináři předmětu si uvědomuje různé aktivizační strategie výukového procesu jako celku (např. motivaci žáka, kooperativní metody vyučování, hudební didaktické hry, hodnocení žáka...).Dokáže odhadnout využití hudebně didaktické techniky při plnění vyučovacích cílů.Chápe odlišnosti různých forem hodnocení ve výuce z pohledu specifických hudebních činností.

Literatura

Sedlák, František; Siebr, Rudolf. Didaktika hudební výchovy na prvním stupni základní školy : Učebnice pro stud. pedagog. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Herden, Jaroslav. My pozor dáme a posloucháme. Praha : Scientia, 1994. Praktické úkoly z didaktiky hudební výchovy pro 1. stupeň ZŠ : Skripta pro posl. pedag. fak. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1991. ISBN 80-7066-459-2.

Požadavky

Student/ka zpracuje přípravu na vyučovací hodinu hudební výchovy, v níž uplatní nácvik písně metodu intonační, práci s poslechovou skladbou a s doplňujícími činnostmi hudebně pohybovými a instrumentálními. Tuto přípravu bude v semináři prakticky realizovcat s aktivizací studentů, proběhne reflexe vlastní práce.Zkouška: zpěv a hra 70 písní z učebnic pro 1.-5.ročník základní školy (Lišková-Hurník) včetně transpozic do pěvecky vhodných tónin, orientace v teoretickém fundamentu předmětu. Zkouška probíhá jako pohovor nad teorií, aplikací učiva dokladovanou v přípravě na vyučovací hodinu Hv, výchozím hudebním materiálem pro aplikaci jsou písně vybrané examinátorem.

Garant

PaedDr. Jiří Frolík