Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika předškolní HV (KHK / DIMŠ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / DIMŠ1 - Didaktika předškolní HV, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Získání vědomostí a dovedností pro výuku v předškolních zařízeních prostřednictvím činností instrumentálních, pohybových, poslechových a pěveckých.Obsah :1.Co je hudba, pokus o její definici.2.Co je to hudebnost? Její složky.3.Složky hudebnosti.4.složky hudebnosti - možnosti jejich rozvoje.5.Příklady her na rozvoj sluchových schopností (A)6.Příklady her na rozvoj sluchových schopností (B)7.Rytmus a jeho účinky - praktické uchopení8.Rytmus - hry na rozvoj rytmického cítění (A).9.Rytmus - hry na rozvoj rytmického cítění (B).10.Rytmus, metrum, pulzace - praktické příklady (A).11.Rytmus, metrum, pulzace - praktické příklady (B).12.Vánoce - práce s hudebním materiálem s vánoční tematikou.13.Pedagogická praxe.

Získané způsobilosti

Student/ka- dokáže vyjmenovat a popsat jednotlivé složky hudebnosti dítěte- dokáže vytvořit metodickou řadu rozvoje rytmického cítění dítěte- pochopí rozdíly mezi pojmy rytmus, metrum, pulzace a identifikuje je v hudebních modelech - osvojí si několik písní s vánoční tematickou - dané písně dokáže doprovázet hrou na nástroje Orffova instrumentáře

Literatura

Lišková,Marie. Hudební činnosti v předškolním vydělávání. Praha 8, 2006. ISBN 802-86307-26-3.Tichá, Alena; Raková, Milena. Zpíváme a hrajeme si s nejmenšími. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-100-6.Kodejška, Miloš. Hudební výchova dětí předškolního věku. [Díl] II., Hudební prostředí v rodině a mateřské škole. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1991. ISBN 80-7066-488-6.Zezula, Jiří; Janovská, Olga. Hudební výchova v mateřské škole : Metodika : Učebnice pro 2.-4. roč. stud. oboru Učitelství pro mateřské školy na stř. pedagog. školách. 1. vyd. Praha : SPN, 1987. Kulhánková, Eva. Písničky a říkadla s tancem : náměty pro pohybovou výchovu dětí od 3 do 10 let. Vyd. 1. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-306-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: aktivní podíl v praktických činnostech i v seminárních diskusích, samostatný pedagogický výstup.Seminář je zážitkový, s teorií se seznamují studenti prostřednictvím praktických činností.

Garant

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.