Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika sborového zpěvu 2 (KHK / DSB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / DSB2 - Didaktika sborového zpěvu 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metodické postupy při nácviku sborových skladeb pro sbory ženské a smíšené. Dechová, hlasová a artikulační cvičení. Frázování, zpěv unisono. Využití hlasových barev. Práce s dynamikou. Nácvik obtížných míst, transponování vypjatých partií. Práce se sólisty či s menšími pěveckými útvary uvnitř sboru.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti Komplexní příprava studenta na práci sbormistra sboru dospělých:chápe klasifikaci, způsoby provádění a možnosti využití hlasových cvičení pro systematický rozvoj individuálních i kolektivních pěveckých dovedností a návyků sborových zpěváků. Analyzuje jejich pěvecké výkony, diagnostikuje nedostatky v pěvecké technice a navrhuje způsoby jejich odstranění, uplatňuje vhodné metodické postupy při nácviku a dokáže uvést do souvislostí všechny znalosti a dovednosti potřebné pro poučenou interpretaci sborových skladeb.

Literatura

Mironov, S. - Podstavková, I. ? Raninec, J. ? Detský spevácký zbor (teória a metodika práce). . Bratislava: VEDA ?vydavatelství SAV, 2004. ISBN 80-224-0796-8.Tichá, Alena. Hlasová výchova v dětském sboru. Praha: NIPOS, 2004. ISBN 80-7184-557-4.Stašek, Čestmír. ABC začínajícího sbormistra : Receptář ve čtyřiceti bodech. 1. vyd. Praha : Supraphon, 1981. Praktické úkoly z didaktiky hudební výchovy pro 1. stupeň ZŠ : Skripta pro posl. pedag. fak. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1991. ISBN 80-7066-459-2.Kolář J. - Rob, J. - Štíbrová, I. Sborový zpěv a řízení sboru I. . Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1983. Kolář J. - Rob, J. - Štíbrová, I. Sborový zpěv a řízení sboru II. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. Kolář J. - Rob, J. - Štíbrová, I. . Sborový zpěv a řízení sboru I/2. . Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-557-4.

Požadavky

Aktivní podíl v seminářích, které budou realizovány formou blokové výuky. Seminární práce.

Garant

Doc. PaedDr. Daniela Mandysová

Vyučující

Doc. PaedDr. Zdeněk Vimr