Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na nástroj 1 (KHK / HNN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HNN1 - Hra na nástroj 1, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technická cvičení, etudy, skladby a písně prezentované vyučujícím i studenty.

Získané způsobilosti

Po absolvování nástrojové hry by měl student dosáhnout takového stupně tehnického a hudebního rozvoje, aby byl schopen samostatně hrát na nástroj, studovat nové skladby v rozsahu svých možností, improvizovat jednoduché doprovody k lidovým a umělým písním.

Literatura

Kleinová, E. Škola hry z listu. Praha: Supraphon, 1982. Czerny, C. Sbírky etud (výběr op. 261, 849, 821). Hymna ČR. Já, písnička zpěvník (výběr I. - IV.). Cheb: Music,, 1997. Metodické příručky pro 6. - 9. ročník ZŠ (vypracované doprovody). Hurník, I. Škola čtyřruční hry. Praha:Supraphon. Bezděk, J. Úvod do harmonizace české lidové písně a do její jednoduché stylizace pro klavír a akordeon (určeno stud. 2. - 5. roč. učitelství pro 2. stupeň a střední školy). Plzeň : Západočeská univerz.

Požadavky

V případě začátečníků a jejich samostudia je doporučeno docházet na výuku klavíru i mimo rámec kolektivní výuky (CŽV, učitelé ze ZUŠ aj.)! Seminární kolektivní výuka není postačující. Studenti odevzdají vyplněnou tabulku s přehraným repertoárem. Splnění jednotlivých úkolů potvrdí cvičící na semináři po kontrole svým podpisem. Požadavky: A.Pokročilí studenti (absolventi konzervatoře a prvního cyklu ZUŠ):Stupnice: C, G, D, A, E, včetně mollových c, g, d, a, e rovně (kombinovaně)2 etudy odlišného charakteru2 přednesové skladby, z toho jednu z období baroka a druhou klasicismuHymna ČRHra 10 písní s odlišnou stylizací doprovodu, transpozice lidových písní do pěvecky vhodných tónin B.Začátečníci a méně pokročilí studentiStupnice: C, G, D, A, E (oběma rukama v protipohybu přes dvě oktávy)1 etuda 2 přednesové skladby: G.Ph. Telemann: Gavota, O. Mácha: Chodský tanec5 lidových písní s dvěma druhy stylizovaného doprovodu

Garant

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.

Vyučující

Doc. Mgr. Tomáš Kuhn, Ph.D.PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.MgA. Eva Vimrová, Ph.D.